Vegyszerrel csináltak napsütést a G8-csúcsra

2006.07.16. 13:36

Vlagymir Putyin orosz államfő úgy döntött, hogy a G8 első oroszországi csúcstalálkozóján ragyogó napsütésben prezentálja szülővárosát a vendégeknek: repülőgépekkel oszlatták el a felhőket a Finn-öböl térségében. Szombaton a légierő három gépe szórta a vegyszereket, hogy száraz, napos legyen az idő, de szükség esetére a légierő 11 gépe állt készenlétben. A művelet költsége 20 millió rubel, vagyis nagyjából 165 millió forint.

Az eljárás sikeresnek bizonyult: a szombatra virradó éjszaka hullott eső után a vezető ipari államok délután érkező állam- és kormányfőit már napsütés várta. A meteorológiai hadművelet parancsnoki állása az úgynevezett Fő geofizikai Obszervatóriumnak az atmoszféra távolsági szondázásával foglalkozó központjában van. Eredetileg csak vasárnap akartak hozzáfogni a jó idő csinálásához, de a meteorológiai előrejelzések alapján már szombaton délelőtt elkezdték, nem utolsó sorban azért is, mert délután már a gépek nemigen repülhettek az érkező különjáratok miatti biztonsági intézkedések következtében.

A felhők oszlatásához 2400 liter folyékony nitrogént, 20 tonna granulált széndioxidot, 500 darab ezüstjodiddal töltött pirotechnikai eszközt, és 100 csomag por alakú reagenst készítettek elő. A meteorológiai előrejelzés szerint egyébként a csúcs idejére 20 fok körüli hőmérséklet, de csak időnként felszakadozó felhőzet, és némi eső ígérkezett egy kis friss, északi széllel.