Cikkünkben rövid összefoglalót olvashat a libanoni konfliktus eseményeiről. Ha részletesen is kíváncsi a történésekre, akkor kattintson az egyes bekezdések alatt található linkekre.

Első nap (2006. 07. 12., szerda) - Határvillongásokban elraboltak két izraeli katonát, a hírt a Hezbollah hívei utcai ünnepléssel fogadták; Izrael mozgósítást rendelt el, és súlyos következményekkel fenyegette meg Libanont.

A Hezbollah is beszállt az izraeli fogolyjátszmába

Második nap (2006. 07. 13., csütörtök) - Izrael teljes légi és tengeri blokád alá vonta Libanont, kilőtték a Hezbollah tévéadóját, az izraeli légierő több tucat libanoni célpontot, köztük hidakat, utakat lőtt; a libanoni gerillák rakétákkal válaszoltak; a libanoni kormány ártatlanságát hangsúlyozta, tűzszünetet és a BT ülésének összehívását kérte; a gerillák folytatták a rakétatámadásokat; találat érte Haifát.

Katyusákkal lőttek több észak-izraeli települést
Izrael újra Bejrútot bombázta

Harmadik nap (2006. 07. 14., péntek) - Az izraeli légierő fokozta támadásait, Bejrút lakott negyedeit lőtte, és célzott támadást intézett a Hezbollah központja ellen is; a Hezbollah vezetője teljes háborút hirdetett; az ENSZ BT nem lépett a válság rendezése érdekében, a tanács megbízottat küld a térségbe.

Feltételekkel hajlandó a tűzszünetre Izrael

Negyedik nap (2006. 07. 15., szombat) - Az izraeli csapatok növelték a nyomást, egyre többet támadtak különböző libanoni célpontokat; lőtték Bejrút központját és Tripolit is. Egy kocsisor elleni akcióban 20 civil, köztük 15 gyerek meghalt; Libanon tűzszünetet sürgetett, de Izrael teljesíthetelennek tűnő feltételt szabott; az akciókba bekapcsolódott az izraeli haditengerészet is; a Hezbollah rakétatámadásokkal válaszolt.

A BT szemet huny az állandósuló libanoni ostrom felett
Bombázás Bejrútban, rakétatámadás Haifában

Ötödik nap (2006. 07. 16., vasárnap) - Reggel libanoni rakétatámadás érte Haifát, nyolc ember meghalt, ez volt a konfliktusban Izrael ellen intézett legvéresebb akció; Izrael dél-libanoni területeket lőtt, bombázta Bejrút belvárosát, repülőterét és kikötőjét is; támadás ért egy libanoni erőművet, az ország egyes területein akadozik az áramellátás; Izrael ismertette tűzszüneti feltételeit, amelyeket Libanon már korábban sem tudott teljesíteni; a Hezbollah vezetője hosszú harcot, Izrael további előrenyomulást ígért.

A Hezbollah hosszú harcot ígér, Izrael nyomul tovább
Véres bosszút állt a Hezbollah az izraeli akciókért

Hatodik nap (2006. 07. 17. hétfő) - Az izraeli légierő Bejrút kikötőjét lőtte de támadták a Bekaa-völgyet és Tripolit is, de Izrael végrehajtotta eddigi legészakabbi támadását is; az izraeli szárazföldi erők hadműveleteket hajtottak végre Dél-Libanonban; a Hezbollah Haifa mellett más észak-izraeli városokat is lőtt; a gerillák állítólag lelőttek egy izraeli vadászgépet, de a hírt libanoni forrásokon kívül senki nem erősítette meg; Kofi Annan ENSZ-főtitkár nemzetközi csapatok kiküldését vetette fel, de ezt Izrael korainak nevezte; az EU tűzszüneti feltételeit a Hezbollah visszautasította; több ezer külföldi kimentését kezdték meg Libanonból.

Tízezrek menekülnek Dél-Libanonból, Izrael mozgósít

Hetedik nap (2006. 07. 18. kedd) - Tovább folytatódtak a légicsapások Libanonban, de a Hezbollah is folytatta támadásait, az izrael hadsereg szeritn csökkenő intenzitással; Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kizárta a tűzszünet lehetőségét, ugyanakkor az izraeli vezérkari főnök lehetségesnek nevezett egy kiterjedtebb offenzívát; libanoni oldalon 237, Izraelben 25 ember halt meg a konfliktusban; George W. Bush amerikai elnök Szíriát látja a konfliktus hátterében; az Unicef szerint keddig legkevesebb félmillió ember vándorolt el libanoni otthonából a konfliktus miatt.

Szíria libanoni visszaszivárgásától tart Bush

Nyolcadik nap (2006. 07. 19. szerda) - A páncélosokkal támogatott izraeli szárazföldi erők behatoltak Dél-Libanonban, az összecsapásokban három izraeli halt meg, helyi források szerint az izraeli csapatok kemény ellenállásba ütköztek; tovább folytak az izraeli légi- és a libanoni rakétatámadások; Izrael lőtte Bejrút keresztények lakta negyedét is, pedig az ott élők nem támogatják a Hezbollahot; a Hezbollah Názáretet támadta; a Guradian szerint Izrael egy hetet kapott Washingtontól a Hezbollah meggyengítésére; a konfliktusnak már több mint 300 libanoni és 29 izraeli áldozata van.

Szárazföldön is összecsapott Izrael a Hezbollahhal

Kilencedik nap (2006. 07. 20. csütörtök) - Az ENSZ egyik illetékese szerint a kilenc napja tartó bombázásokban teljesen szétlőtt libanoni úthálózat nem csak a libanoniak menekülését, de a külföldiek mentését is megnehezíti, a helyzet katasztrófával fenyeget. Kofi Annan ENSZ-főtitkár az ellenségeskedés azonnali leállítását követelte. A Hezbollah fegyveresei és az izraeli csapatok több helyen is összetűztek Dél-Libanonban. Kilencedik napja tart a libanoni válság.

Az ENSZ szerint katasztrófa fenyeget Libanonban

Tizedik nap (2006. 07. 21. péntek) - Eddig tízezer ember menekült el a kilenc napja izraeli légitámadások sújtotta Libanonból, és még több tízezren várnak arra, hogy elhagyhassák az országot. A harcok miatt otthonukat elhagyó libanoniak száma ugyanakkor meghaladja a félmilliót, az emberek rokonoknál és sátorvárosokban húzzák meg magukat. Az emberrablásaival az izraeli hadműveleteket kiváltó Hezbollah vezére szerint a csapások ellenére kitartanak, és csakis fogolycsere keretében adják ki a túszokat. A kilenc napja tartó harcoknak már összesen több mint 350 áldozata van - javarészt civilek.

Sátorvárosokba menekülnek a libanoniak

Tizenegyedik nap (2006. 07. 22. szombat) - A tartalékosok behívása, és a határ menti csapatösszevonások arra utalnak, hogy Izrael szárazföldi offenzívára készül Libanonban. Katonai illetékesek szerint ugyanakkor nincs ilyen küszöbön álló hadművelet. A konfliktus megoldásán ügyködő nagyhatalmak Rómába szerveznek nemzetközi konferenciát, ugyanakkor a térségben próbál békíteni az amerikai és a német külügyminiszter is. Dél-Libanonból eközben százezrek menekülnek, a biztonságosabbnak tekintett települések kezdenek túlzsúfolttá válni.

A határon csoportosítja erőit Izrael

Tizenkettedik nap (2006. 07. 23. vasárnap) - Tucatnyi rakétát lőtt ki az izraeli Haifára vasárnap a libanoni Hezbollah, a támadásban legalább két ember meghalt. Izrael is folytatta a légicsapásokat, Baalbek és Szaida (Szidón) térségét lőtték az éjjel. Az izraeli védelmi miniszter szerint addig folytatják, amíg célt nem érnek. A harcok sújtotta térségből már nem csak libanoni, hanem az izraeli lakosok is menekülnek. Az ENSZ szerint csak a libanoni menekülteknek több százmillió dolláros segélyre lesz szükségük.

Gyilkoltak a Hezbollah Haifára lőtt rakétái