Alig egy százalékkal vannak többen azok, akik inkább Izraelnek róják fel a libanoni válságot azoknál, mint akik szerint a túszejtők a felelősek a történtekért - derül ki az [origo] szavazására érkezett válaszokból. Az olvasók közül csak kevesen vélték úgy, hogy egyik fél sem igazolhatja semmivel tettét, és alig akadt olyan, aki szerint minkét fél tettei érthetők.

Erősen megosztja az [origo] olvasóit a libanoni válság - derül ki a témában indított szavazás eredményeiből. Közel ugyanannyian vélik úgy, hogy Izrael túl messzire ment, mint ahányan arra szavaztak, hogy tisztességtelen módszert alkalmaztak a túszejtők. A szavazásra kedd reggelig több mint 170 ezer voks érkezett, a különbség kedd reggel alig több mint egy százalék volt azok között, akik Izrael (40,6 százalék) és azok között, akik a libanoniak felelősségére szavaztak (39,1 százalék).

Jóval kevesebben vannak ugyanakkor azok, akik szerint mindkét fél hibás. Az olvasók alig több mint 17 százaléka ítélte barbárnak mind az izraeli, mind az emberrabló szélsőségesek akcióit. A felek tetteit a voksolásban résztvevők elenyésző kisebbsége tartotta érthetőnek.

A szavazás és a részletes eredmény:

Három izraeli katonát is elraboltak a közelmúltban szélsőségesek, ami kemény izraeli válaszlépéseket eredményezett. Ön hogy ítéli meg a helyzetet?

Izrael túl messzire ment, a szemet szemért elv már a múlté: 70 333 szavazat, 40,6 %
A túszejtők tisztességtelen módszert alkalmaznak: 67 755 szavazat, 39,1 %
Érthető az emberrablás, és érthető a válaszcsapás is: 4796 szavazat, 2,8 %
Minkét tett barbár, semmivel sem igazolható: 30 206 szavazat, 17,5 %
Összesen: 173 090 szavazat