Németország hatszáz katonával erősíti meg a NATO-vezette koszovói békefenntartó haderőt, a KFOR-t. Az első német kontingens a jövő hétfőn érkezik a dél-szerbiai tartományba.

A belgrádi média idézte szerdán Pio Sabetát, a KFOR szóvivőjét, aki szerint az elkövetkező hetekben hatszáz német katonával bővül a KFOR gyorsan bevethető alakulata. Az első német kontingens a jövő hétfőn érkezik az ENSZ irányítása és a NATO védelme alatt álló dél-szerbiai tartományba.

Sabeta szerint a Németországból érkező erősítés nincs összefüggésben semmilyen eseménnyel, ugyanakkor a belgrádi média emlékeztet arra, hogy a Bécsben zajló státustárgyalások keretében napirendre kerül hamarosan Koszovó jogállásának a kérdése. Várhatóan július 24-én tartják meg az e témának szentelt első szerb-albán csúcstalálkozót. A tartomány helyzetét rendezni hivatott események mindig feszültté teszik a légkört Koszovóban.

A 2004 márciusában kitört erőszakkampány arról tanúskodott, hogy a látszólagos nyugalom ellenére évekkel a koszovói válság után is oly erősek az etnikai alapú ellentétek, hogy a 17 ezer főt számláló békefenntartó haderő is igen nehezen tudja megzabolázni a szélsőséges megnyilvánulásokba torkolló indulatokat.

A múlt hónapban ötszáz ENSZ-rendőrrel erősítették meg a szerbek lakta Észak-Koszovóban állomásozó biztonsági köteléket, miután szerbek terhére elkövetett súlyos bűncselekmények sorozata rázta meg a térséget.