Az ENSZ egyik illetékese szerint a kilenc napja tartó bombázásokban teljesen szétlőtt libanoni úthálózat nem csak a libanoniak menekülését, de a külföldiek mentését is megnehezíti, a helyzet katasztrófával fenyeget. Kofi Annan ENSZ-főtitkár az ellenségeskedés azonnali leállítását követelte. A Hezbollah fegyveresei és az izraeli csapatok több helyen is összetűztek Dél-Libanonban. Kilencedik napja tart a libanoni válság.

Egyre fokozódnak a diplomáciai erőfeszítések a kilenc napja tartó libanoni válság megoldása érdekében, ugyanakkor eddig minden lépés és felszólítás hatástalan volt. Sem a két katonája múlt szerdai elrablása miatt véres megtorló hadműveleteket indító Izrael, sem az emberrabló Hezbollah libanoni gerillaszervezet nem mutatja semmi jelét, hogy meghajolna a nemzetközi közösség akarata előtt.

"Azonnal véget kell vetni az Izrael és a Hezbollah közti ellenségeskedésnek Libanonban" - jelentette ki csütörtökön délután Kofi Annan ENSZ-főtitkár. Annan szerint a Hezbollah magatartásával mélyíti a válságot - a gerillák csak fogolycsere esetén hajlandók kiadni a két elrabolt izraeli katonát -, ugyanakkor a főtitkár megdorgálta Izraelt is kemény fellépése miatt.

Annan korábbi fellépése és megoldási kísérlete kudarcba fulladt. Az ENSZ-főtitkár hét elején azt vetette fel, hogy a térségbe nemzetközi csapatokat kellene vezényelni, ezt azonban Izrael korainak látta.

Annan ugyanakkor kifogásolta azt is, hogy - Izrael ellenállása és a libanoni kormány tétlensége miatt - nem hoztak létre az országban a civilek menekülését biztonságossá tevő folyosókat. Az izraeli légierő által kilencedik napja bombázott Libanonban még a segélyeket sem tudják eljuttatni a rászorulókhoz, olyan rossz állapotba került az úthálózat a sorozatos támadások miatt.

Pedig a segélyekre nagy szükség lenne, hiszen az országban több mint félmillió ember kelt útra az ellenségeskedés miatt. Az ország több területén még a megfelelő vízellátást sem tudják biztosítani a menekültek számára. Az EU csütörtökön 10 millió euró értékben ajánlott fel segélyeket Libanon számára.

Tovább folyik a Libanonban rekedt külföldi állampolgárok kimentése. Több ezer ember hagyta el Libanont hajón vagy repülőn csütörtökön is. Az ENSZ egyik BBC által idézett megfigyelője szerint a mentést nehezítik a szétlőtt utak, a helyzet válságos, és katasztrófával fenyeget.

Izrael csütörtökön is folytatta a bombázásokat, a BBC szerint délelőtt több mint 80 célpontra mértek csapást, többek között támadták Dél-Bejrútot. Izraeli források szerint folytatódtak a szárazföldi hadműveletek is Dél-Libanonban, az izraeli csapatok ismét összetűzésbe kerültek a térséget ellenőrző Hezbollah gerilláival.

Az izraeli hivatalos verzió szerint a hadműveletek nem a libanoni nép és a libanoni kormány ellen irányulnak, céljuk a Hezbollah állásainak és fegyverkészletének felszámolása. Az izraeli akciókban meghalt több mint 300 libanoni többsége azonban civil - legalábbis a Hezbollah szerdai bejelentése szerint a gerillaszervezet eddig mindössze hét emberét vesztette el.

A Hezbollah csütörtökön közölte, hogy folytatódtak az izraeli területek elleni rakétatámadások. A gerillák állítólag feltartóztatták az izraeli előrenyomulást Dél-Libanonban, és kilőttek két izraeli tankot is. Utóbbi információt az izraeli hadsereg tagadta. Izrael eddig 25 embert, köztük 14 civilt vesztett a konfliktus során.

Bejrútban csütörtökön több ezer ember tüntetett az izraeli fellépés ellen. Ez volt ez első ilyen, nagyobb szabású akció az izraeli akciók kilenc nappal ezelőtti megindulása óta. A tüntetők az országot sújtó zárlat feloldását és a hadműveletek befejezését követelték.