Kártérítést kapnak a kabuli közlekedési baleset áldozatai

2006.07.20. 20:03

Az amerikai hadsereg csütörtöki bejelentése szerint 112 ezer dollár kártérítést fizet a májusi kabuli közlekedési baleset áldozatainak, amely az utóbbi évek legvéresebb zavargását váltotta ki az afgán fővárosban.

Kártérítést fizet az amerikai hadsereg az általuk okozott májusi kabuli baleset áldozatainak. A szerencsétlenség komoly Amerika-ellenes zavargást okozott. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a balesettel kapcsolatos károk megtérítése bizonyítja a washingtoni kormány "elkötelezettségét az amerikai fegyveres erők tevékenységének elszámoltathatósága és felelősségvállalása iránt".

A május 29-én az afgán fővárosban bekövetkezett balesetet valószínűleg az okozta, hogy túlmelegedtek egy amerikai katonai teherautó fékjei és a jármű beleszaladt az úton veszteglő autókba. A balesetben egy személy meghalt és sokan megsérültek, valamint jelentős anyagi kár is keletkezett. A szerencsétlenséget követő, az amerikai katonai jelenlét ellen tiltakozó zavargásokban mintegy húszan vesztették életüket.

A kabuli parlament nem kötelező érvényű határozatában felszólította Washingtont, hogy a balesetben érintett amerikaiak ügyét Afganisztánban tárgyalják. Amerikai tisztségviselők szerint azonban egy a két ország közötti egyezmény kizárja annak lehetőségét, hogy amerikai katonák felett afgán bíróság ítélkezzen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK