Későbbre tolódhat a schengeni övezet kibővítése

2006.07.20. 21:45

Az Európai Unió tíz új tagállamának, közöttük Magyarországnak az eredetileg tervezettnél esetleg tovább kell várnia a schengeni övezetbe való belépésre, s így a határellenőrzések felszámolására - közölték brüsszeli EU-diplomaták csütörtökön, az Európai Bizottság egyik belső dokumentumára hivatkozva.

Forrás: MTI

Az EU tervei szerint 2007 októberében léphetnének be az új tagállamok a schengeni övezetbe, feltéve ha addigra teljes mértékben teljesítik a szükséges biztonsági feltételeket, s elkészül az új rendőrségi adatbázis is. (Ez utóbbi például a lopott autók, a körözött, vagy egyes országokból kitiltott személyek adatait tartalmazza - immár kibővítve, az új tagok információit is bekapcsolva.)

Kiszivárgott információk szerint e központi adatbázisnál technikai okokból csúszások vannak, s ennek működésbe lépésére sokkal valószínűbb a 2007 végi, vagy 2008 eleji időpont - ami persze az új tagállamokra való kiterjesztésnél is halasztást fog okozni.

Egy bizottsági illetékes megerősítette, hogy az adatbázisnál késés lesz, de azt állította: egyelőre még korai megjósolni, hogy ez milyen következményekkel jár majd, azaz mikor lehet kiterjeszteni a schengeni övezetet az új tagállamokra.

Ez utóbbiak mindenesetre - szintén diplomáciai források szerint - jövő hétfőn, az EU-tagállamok belügyminisztereinek szokásos havi tanácskozásán nyomást gyakorolnak majd, hogy ne halasszák későbbre az eredeti időpontot. "Továbbra is azt reméljük, hogy a schengeni övezet kibővítése az eredeti időpontban megtörténik" - mondta egy lengyel nyilatkozó, úgy vélve, hogy a technikai problémák néhány százezer euróból megoldhatóak. Néhány új tagállam egyébként úgy látja: inkább arról van szó, hogy a régiek megpróbálják akadályozni bekerülésüket a schengeni övezetbe.

E - belső határellenőrzésektől mentes - zóna létrehozása az EU-integráció egyik legnagyobb vívmánya volt. A 15 "régi" EU-tag közül 13, valamint Norvégia a tagja (s hamarosan Svájc is bekapcsolódik az együttműködésbe), Nagy-Britannia és Írország viszont annak idején úgy döntött, hogy kimarad az övezetből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK