Kivonult a parlamentből és bojkottot hirdetett Julija Timosenko Tömbje, az ukrán parlament második legnagyobb frakcióját alkotó párt csütörtökön az oroszbarát kormánykoalíció elleni tiltakozásul. A bojkott célja a jelenlegi parlament feloszlatása és új választások kiírása.

Forrás: EPA
Julija Timosenko

A párt vezetője, Julija Timosenko volt miniszterelnök a törvényhozó testület feloszlatására és új választások kiírására szólította fel Viktor Juscsenko köztársasági elnököt. Timosenko kijelentette: addig folytatják a bojkottot, amíg követeléseik nem teljesülnek. Felhívására számos képviselő távozott az ülésteremből, ülőhelyüket egy-egy ukrán zászlóval takarva le.

Timosenko és Juscsenko politikai szövetségesek voltak a 2004-es "narancsszínű forradalom" alatt. Az idén márciusban megtartott választások után a narancsszínű koalíció tagjai hónapokon át huzakodtak a főbb állami tisztségek elosztásán, végül azonban a pártszövetség széthullott, mert a szocialista párt csatlakozott a - Juscsenko volt elnökválasztási vetélytársa, Viktor Janukovics vezette - Régiók Pártja, valamint a kommunisták szövetségéhez.

Juscsenko csütörtökön fogadta Viktor Janukovicsot, akit kedden javasolt miniszterelnöknek a parlament szocialista házelnöke. Janukovics Juscsenko legfőbb ellenfele volt a "narancsszínű forradalom" idején. Az államfő késznek mutatkozott arra, hogy együttműködjön a parlamenti többséggel - közölte Janukovics kettejük találkozója után Kijevben.

Janukovics reményének adott hangot, hogy politikai ellenfelével együttműködve képesek lesznek véget vetni a hónapok óta tartó kormányválságnak. - "Láttam az elnök szemében, hogy azt kívánja, egyesítsük az erőket" - hangoztatta.

Janukovics azonban nem mondott semmit arról, hogy az elnök beleegyezett-e abba, hogy az ő nevét terjessze a parlament elé a kormányfő megválasztásakor. Ezt kétségek övezik, hiszen az államfőt kellemetlenül érinti annak lehetősége, hogy régi ellenfele visszatérhessen a hatalomba.

Juscsenko szóvivője bejelentette, hogy jogi akadályai lehetnek Janukovics jelölésének, mivel a Régiók Pártjának elnöke nem juttatta el az elnöki hivatalhoz a jelöléshez szükséges dokumentumokat (a jelölt önéletrajza és a végzettségét igazoló papírok).

Az államfő annak lehetőségét is lebegteti, hogy az alkotmány értelmében feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki, amennyiben keddig nem alakul meg az új kormány. Az elnöki szóvivő szerint ez mint végső lehetőség merülhet föl. "A parlament feloszlatásának kérdése kizárólag az államfőre tartozik. (Juscsenko) úgy véli azonban, hogy az országnak stabilitásra van szüksége" - fejtette ki a szóvivő.