Kómába esett, majd pár napra rá elhunyt Ta Mok, a kambodzsai vörös khmer rezsim egykori katonai parancsnoka. A "Mészárosként" is emlegetett volt parancsnok lelkén emberek százezreinek halála szárad. Elhunytával már csak egy felelősségre vonható volt vörös khmer vezető maradt a kambodzsai hatóságok őrizetében.

Meghalt a csak " Mészáros"-ként emlegett Ta Mok, a kambodzsai vörös khmer rezsim egykori katonai parancsnoka. A volt parancsnokot a főváros, Phnom Penh egyik kórházában érte a halál. Orvosai szerint a 80-as éveit taposó Ta Mok természetes módon, végelgyengülésben hunyt el, amiben közrejátszottak betegségei és keringési problémái. Magas vérnyomása volt, és tbc-ben szenvedett. Már a múlt héten kómába esett.

Halálával nem tartják meg a küszöbön álló bírósági eljárást. Ta Mokot az elsők között vonták volna felelősségre a rezsim alatt elkövetett népirtás és emberiség elleni bűnök miatt, a 2007-ben induló, ENSZ által is támogatott nemzetközi törvényszéken. Ő volt az egyik - sokak szerint a legkegyetlenebb - a vörös khmer rezsim kevés túlélő vezetője közül.

A Pol Pot neve által is fémjelzett véres katonai diktatúra alatt kambodzsaiak százezrei haltak meg a kivégzések, az éhezés és a betegségek következtében. A becslések szerint összesen 1,7 millió ember lelke szárad az egykori diktátor és vezetőtársai lelkén.

Maga Ta Mok is számos mészárlásban vállalt kulcsszerepet, amelyek már a vörös khmerek hatalomra kerülése előtt megkezdődtek. Ő vezette a mozgalom harcosait a királyi főváros, Oudong elpusztításakor 1974-ben, amikor a lakosokat elűzték, a tisztviselőket és a kormánykatonákat pedig megölték. Később számos tisztogatásnak volt a felbujtója, amikor a vörös khmerek már egymás ellen fordultak. Végül, 1997-ben ő lett a mozgalom legfőbb vezetője, de 1999-ben elfogták. Azóta börtönben van.

Mok halálával a vörös khmereknek csupán egyetlen felelősségre vonható vezetője maradt a kambodzsai hatóságok őrizetében. Kaing Khek, más néven a "Herceg", a vörös khmerek börtönparancsnoka volt. Vezérük, Pol Pot 1998-ban halt meg szívrohamban.

Sok kambodzsai attól tart, hogy a véres rezsim áldozatainak senki nem tud már igazságot szolgáltatni, mert a megöregedett egykori bűnösök sorra távoznak az élők sorából - jelentette a BBC kambodzsai tudósítója. A vörös khmerek bűneiről határozó nemzetközi törvényszék is még csak ebben a hónapban esküdött fel, és csak 2007-ben kezdi meg munkáját. A bíróság szóvivője úgy kommentálta Mok halálát, hogy egy "kulcsfontosságú információforrás" távozott.