Kalózok garázdálkodnak az al-Dunán

2006.07.23. 9:14

Kis motorcsónakjaikkal megközelítik a nagy hajókat, felkapaszkodnak rájuk, majd mindent visznek, ami értékes és könnyen mozgatható, esetenként vízbe ugrasztják a legénységet. A dunai kalózok a folyó közös, román-bulgár szakaszán garázdálkodnak. Az incidensek már feszültséget is gerjesztettek a két ország között - írja a brit Sunday Telegraph.

Kalózok veszélyeztetik a dunai hajózást a folyó kelet-európai szakaszain - írta a The Sunday Telegraph. A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap szerint a főleg Romániában előforduló rajtaütéseket általában holdtalan éjszakákon követik el a dunai kalózok, akik kishajóikkal a kiszemelt hajó mellé horgonyoznak, kötelekkel felmásznak a fedélzetre, és visznek, amit tudnak.

Legutóbb, ebben a hónapban például a romániai Galati kikötőjében egy kamionokkal, személyautókkal és utasokkal teli bolgár kompot, a Petr Beront érte támadás, miután a román hatóságok előre be nem jelentett vámvizsgálatot kezdtek, a partra parancsolva a személyzetet és az utasokat. Eközben a tolvajok végigrabolták a hajót, pénzt és értéktárgyakat keresve kifosztották az autókat, és még a komp fényszóróit és kábeleit is kitépték, majd motorcsónakjaikkal elszáguldottak. A bolgár hajó másodtisztje a lapnak azt mondta: szerinte a kalózok lehallgatják a hajó rádióüzeneteit, és így követik mozgását.

A kompot üzemeltető bolgár társaság szerint az incidens már a sokadik a közelmútlban, amelyek közül a legtöbb Cernavodánál történt, ahol a hajók sorban állnak, hogy behajózhassanak a fekete-tengeri Constatához vezetó Duna-csatornába. A kompot üzemeltető cég vezérigazgatója kijelentette: tudomása van arról, hogy más hajóstársaságok is hasonló támadásokat szenvedtek el. Egy szerb hajó legénységének tagjait összeverték és arra kényszerítették, hogy a vízbe ugorjanak - állítja Dragomir Kocsanov, aki szerint már a hatodik hajójukat - közülük az első személyszállítót - támadták meg.

A brit lap szerint a dunai kalózkodás már nemzetközi viszály forrása, és régi feszültségeket élesztett újjá. Bolgár lapok a román kormányra hárítják a felelősséget, sőt némelyikük azt állítja, hogy a román illetékesek esetleg összejátszanak a tolvajokkal. A románok azzal vágnak vissza, hogy a bolgár üzemeltetők sodorják veszélybe saját hajóikat, mivel azok az adók és illetékek elkerülése végett a kikötőktől távol horgonyoznak le, és veszélyesebb útvonalakat választanak. A románok gyanítják azt is, hogy több bolgár kapitány saját rakományát lopja el.

A The Sunday Telegraph szerint a két ország a jövőre esedékes EU-csatlakozás hajrájában nézeteltérések sorába bonyolódott bele. A román külügyminisztérium nemrég például eltanácsolta az üdülni indulókat Bulgáriától, azzal az indokkal, hogy az ugyanolyan veszélyes hely, mint Irán.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK