A Hezbollah beleegyezett, hogy a libanoni kormány tárgyaljon Izraellel két elrabolt katonája szabadon engedéséről. Az emberrablás váltotta ki a 12. napja tartó, 400 emberéletet követelő konfliktust. Miközben a nyugati diplomaták Izraelt győzködik, és a pápa azonnali tűzszünetre szólított fel, az ENSZ humanitárius vezetője a humanitárius jogok megsértéséről beszélt a szétbombázott Bejrút láttán.

Beleegyezett a Hezbollah, hogy a libanoni kormány tárgyaljon a fogolycseréről Izraellel. A szélsőséges libanoni síita szervezet július 12-én ejtett foglyul két izraeli katonát, amivel kivívta az 12. napja tartó izraeli légi offenzívát. A tárgyalás lehetőségéről Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke számolt be vasárnap.

A közel kéthetes harcokban eddig körülbelül 400 ember vesztette életét, javarész civilek. Izrael rendre libanoni célpontokat - többnyire a Hezbollah létesítményeit és utakat - bombáz repülőkkel, és lő tüzérséggel, míg a Hezbollah észak-izraeli települések felé lövöldözik rakétákkal.

Szíria közbelép?

Izrael a feltételezések szerint szárazföldi hadműveletre készül, ami akár Szíria közbelépését is kiválthatja, legalábbis a szír tájékoztatási miniszter szerint. "Ha Izrael lerohanja Libanont a szárazföldön is, és közeledik Damaszkuszhoz, Szíria nem fog meglapulni..., hanem... belép a konfliktusba" - mondta az ABC című spanyol lapnak Mohszen Bilil. Az izraeli katonai rádió szerint ugyanakkor még nincs döntés a nagyarányú szárazföldi invázióról.

Izrael eközben bejelentette, hogy kész elfogadni egy ideiglenes nemzetközi békefenntartó erőt, lehetőleg NATO-irányítás alatt a libanoni határ mentén, hogy távol tartsa a Hezbollah fegyvereseit. Erről vasárnap számolt be Amír Perec védelmi miniszter. A politikus kijelentését a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel folytatott zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén tette. Később Ehud Olmert izraeli kormányfő is fogadta a német külügyminisztert, Olmert úgy vélekedett, hogy az ideiglenes békefenntartó erőt az európai uniós tagállamok fegyveres erőiből kellene felállítani, de mint mondta, végleges döntés még nem született az ügyben.

A német diplomácián kívül a franciák is igyekeznek békéltetni Izraelt, Philippe Douste-Blazy külügyminiszter este találkozik a Tel Aviv-i vezetéssel, de az országba készülődik Kim Howells brit külügyminiszter is, amerikai kollégájuk pedig vasárnap érkezik a térségbe.

Míg a pápa a azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, Bejrútba érkezett Jan Egeland az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője. Egeland a szétbombázott Bejrút láttán közölte, a város "háztömbről háztömbre" való lebombázása "sérti az emberi jogokat". A vezető ENSZ-tisztviselő korábban több százmillió dollárra becsülte a menekültek ellátásához szükséges segély mértékét.