Az amerikai katonák feletteseik engedélyével, rutinszerűen kínozták a foglyokat az Egyesült Államok által felügyelt iraki börtönökben - derült ki a Human Rights Watch most elkészült jelentéséből. A jogvédő szervezet jelentése szerint a foglyok megalázása az iraki Abu Graib börtönben történtek után is folytatódott, méghozzá az elöljárók utasítására.

Egykor Irakban szolgált katonák beszámolói alapján álllította össze a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet azt a jelentést, mely szerint az iraki börtönökben nemhogy kivételes esetnek, hanem engedélyezett gyakorlatnak számított az őrizetesek zaklatása és kínzása. A jelentésben nyilatkozó katonák a Bagdad központi reptere mellett lévő Camp Nama bázison, egy moszuli támaszponton és egy szíriai határ melletti bázison szolgáltak.

"A szolgálatot teljesítő katonáknak azt mondták, hogy az iraki foglyokra nem érvényesek a genfi konvenciók, így a kihallgatók bármit bevethetnek, hogy beszédre bírják őket" - állította John Sifton, a jelentés készítője a BBC-nek. Egy korábban kihallgatóként dolgozó katona elmondása szerint felettese arra utasította őt, hogy bizonyos őrizeteseket akár durva bánásmód alkalmazásával is szóra kell bírni.

A katonák arról is beszámoltak, hogy hogyan próbálták megtörni a rabokat: kutyák segítségével félemlítették meg őket, kavicságyon térdepeltették a foglyokat, vagy éppen arra kényszerítették őket, hogy széttárt karokkkal, kezükben teli vizeskannákat tartva hosszú ideig állva maradjanak. Egy Camp Nama-I kihallgató szerint az efféle technikák mindennaposnak számítottak, az ezeket engedélyező dokumentumokat pedig a parancsadó tisztek is mindig ellátták kézjegyükkel.

A HRW-nek olyan esetek is tudomására jutottak, amikor néhány amerikai katonát megakadályoztak abban, hogy jelentse az eseteket. Egy katonai rendőr például azt a választ kapta elöljárójától, amikor panaszt akart tenni: "Folytassa a munkáját, és felejtse el ezt a dolgot, őrmester."

Abu Graib után is

2004-ben sokkolták a világot azok a fényképek, amelyek az amerikai katonák kegyetlenkedéseiről készültek az iraki Abu Graib börtönben. Azóta 11 katonát ítéltek el az üggyel kapcsolatban, tiszteket azonban nem vontak felelősségre. A HRW mostani jelentése alapján - mely a 2003 és 2005 közötti időszakot vizsgálta - a kínzások a 2004-es eset után sem fejeződtek be.

A Pentagon szerint nem volt olyan eljárás, mely az inzultusok bátorítását vagy azok elnézését támogatta volna Irakban. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a foglyokkal való bánásmód mindig is humánus volt, és korábban a Fehér Ház szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy az őrizeteseket a genfi egyezmény által előírt minimális feltételek biztosításával tartják fogva.

"Most már világos, hogy a hadsereg vezetői is felelősek az Irakban történtekért. Ideje, hogy felelősségre vonják őket" - mondta el Sifton. "Az iraki lázadók által elkövetett merényletek sem szolgáltathatnak indokot ilyesmire. Az egyik fél erőszakos tettei nem jogosítják fel a másikat hasonló brutalitásra. Ez a hadviselés jogának egyik alapelve" - tette hozzá. 

A Human Rights Watch felszólította az amerikai kongresszust, hogy állítson fel bizottságot az ügy kivizsgálására, és sürgette George W. Bush elnököt, hogy egy független ügyészt bízzon meg a felelősök megtalálásával.