Chávez mintaállamnak nevezte Fehéroroszországot

2006.07.24. 17:32

Baráti fogadtatásban részesítette Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök venezuelai kollégáját, Hugo Chávezt. A két államfő közös fellépést sürgetett a "hegemón" kapitalizmussal szemben, és kölcsönösen méltatták egymás országát. Chávez Moszkvába utazik majd tovább, ahol egy fegyvervásárlási ügyletet szeretne nyélbe ütni.

Kéthetes világkörüli útra indult Hugo Chávez. A venezuelai elnök négy kontinenst érint majd diplomáciai útja során: Argentínából érkezett Fehéroroszországba, onnan Oroszországba utazik tovább, majd Katart, Iránt, Vietnamot és Malit is felkeresi. Eredetileg Észak-Koreába is el akart látogatni, de a rakétakísérletek után kialakult feszült nemzetközi helyzet miatt végül kihúzták Phenjant az úti céljai közül.

Minszkben baráti hangulatban fogadták Chávezt, aki viszonozta a szívélyességet: Fehéroroszországot szocialista mintaállamnak, az Egyesült Államok és az Európai Unió területéről kitiltott Lukasenkót pedig újdonsült barátjának nevezte, akivel a jövőben jól együtt tudnak majd működni.

"Nem akarjuk, hogy kizsákmányoljanak és becsapjanak minket, ezért meg kell védenünk saját érdekeinket a hegemonista kapitalizmussal szemben, Európában és Dél-Amerikában egyaránt" - idézte a BBC a venezuelai elnököt, aki korábban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy meg akarja támadni olajban gazdag országát.

Lukasenko sem maradt adós a bókokkal: Chávezt a gazdaság - ezen belül a fehérorosz gazdaság -, a hadsereg, az ásványolajipar és a mezőgazdaság kiváló ismerőjeként jellemezte, ami jó előjel a kétoldalú kapcsolatok jövője szempontjából. Egy fehérorosz külügyminisztériumi illetékes szerint a látogatás során összesen hét, katonai-műszaki együttműködési, kereskedelmi és gazdasági megállapodást fognak aláírni, melytől a két ország közti kereskedelem fellendülését várják. 2005-ben a kétoldalú kereskedelem értéke nem érte el a 16 millió dollárt.

Minszkből Moszkvába utazik tovább Chávez, ahol fegyverrendszerek, egyebek között 30 darab SZU-30-as vadászgép és 30 darab helikopter vásárlásáról ír alá szerződéseket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, több mint 1 milliárd dollár értékben. Megállapodást írnak alá 100 ezer Kalasnyikov géppisztoly vásárlásáról és egy venezuelai géppisztolygyár létesítése is tervek közt szerepel.

Venezuela növekvő olajbevételeiből kezdte meg hadserege korszerűsítését. Az Egyesült Államok korábban megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy fegyvereket adjanak el a dél-amerikai országnak. Chávez elnök jelenlegi útját aggodalommal fogadták a washingtoni Féltekeügyi Tanács elemzői: attól tartanak, hogy az elnök egy ideológiai ellenfrontot akar létrehozni az USA-val szemben, és esetleg az iráni nukleáris ismereteket is megpróbálja majd megszerezni.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK