Egy hete nincs áram New York-iak tízezreinél

2006.07.24. 12:05

Egy hete nem képesek helyreállítani az áramszolgáltatást New York Queens negyedében. Legalább százezer ember nem tud világítani otthonában, nem működnek a hűtők, a légkondicionálók, a liftek. Az áramszolgáltató erőfeszítései eddig nem hoztak eredményt, és még az okok ismertetésével is adósak.

Hétfőn, hetedik napja, tízezrek kénytelenek nélkülözni az áramszolgáltatást New Yorkban, és a hatóságok még nem tudják, mikorra tudják megoldani a problémát, sőt egyelőre az okok megnevezésével is adósak, pedig más államokból is irányítottak át ide villamosmérnököket. Az áramkimaradás körülbelül 100 ezer embert érint, az amerikai metropolisz legnagyobb alapterületű negyedében, Queensben.

Az áramszünet a legnagyobb nyári hőség idején kezdődött, a múlt hét elején. Még a La Guardia repülőteret is le kellett zárni egy időre. A városi áramszolgáltató, a Consolidated Edison (ConEd) vezérigazgatója szerint a térség 22 nagyfeszültségű tápvezetéke közül 10 ment ki - egyelőre nem tudni miért. A szolgáltató szerint a rendszer csak két tápvezeték egyidejű kiesését bírja el. A ConEd méterről-méterre ellenőrzi a vezetékeket, hogy rájöjjenek a hiba okára, ám ezt a munkát nehezítették a hét második felében kialakuló heves zivatarok, amelyek miatt víz árasztotta el a föld alatt futó kábelek alagútjait, és sok kijavított tápvezeték megint csak leégett.

A ConEd 25 000 áram nélkül maradt fogyasztóval számol, ami összesen 100 ezer embert érint. Szombatig az érintetteknek alig 15 százalékánál állították helyre az áramszolgáltatást. "Ahogy egy tápot visszakapcsolunk, másutt kiég egy másik" - idézett a Guardian egy villanyszerelőt.

A városrész vezetői felszólították George Patakit, New York állam kormányzóját, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek a térséget, hogy hozzájuthassanak a szövetségi segélyekhez. A térségben a Vöröskereszt oszt élelmiszert és vizet, a lift nélkül maradt házak, légkondicionálás híján felmelegedett lakásaiban rekedt embereknek.

A kialakult helyzet miatt sokan már a 2003-as nagy áramszünetet emlegetik, amikor az Egyesült Államok szinte egész észak-nyugati térsége sötétségbe borult. A lapok nem kímélik Michael Bloomberg New York-i polgármestert, aki előbb nyilvánosan megdicsérte az áramszolgáltató erőfeszítéseit, majd a kritikák hatására már arról beszélt, hogy a ConEd teljesítménye "türhetetlen".

KAPCSOLÓDÓ CIKK