Izrael szerint külföldön támadna a Hezbollah

2006.07.24. 19:48

A Hezbollah libanoni síita szervezet elkezdte aktiválni külföldi alvó sejtjeit, amelyek izraeliek elleni támadásokat terveznek - közölte az izraeli katonai hírszerzés főnöke, akinek szavait a hétfői izraeli sajtó idézte.

"A Hezbollah külföldi támadó egységeit ismét szolgálatba helyezték" - állította Ámósz Jadlin egy újságírókkal tartott találkozón.

 Egy szakértő szerint a Hezbollahnak állítólag számos olyan eleme található külföldön, akik képesek gyorsan megszervezni támadásokat. "A Hezbollahnak számos cselekvési lehetősége van Libanonon kívül" - közölte Efraim Inbar, a Begin-Szadat Stratégiai Tanulmányok Központ kutatója.

"Világszerte vannak ügynökeik, főként Argentína, Brazília és Paraguay határán, ahol számos arab bevándorló él" - tette hozzá a kutató.

"Vannak terveik, információik zsidó és izraeli célpontokról, amelyeket azonnal célba vehetnek" - mondta Inbar. A kutató szerint Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője "meg akarja mutatni Izraelnek, valamint az arab és a muzulmán világnak, hogy képesek folytatni a harcot".

A libanoni síita szervezetet története során több öngyilkos merénylettel is meggyanúsították, így a francia és amerikai katonák lakásai ellen 1983-ban Bejrútban, a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség ellen 1992-ben és a Buenos Aires-i zsidó szociális központ ellen 1994-ben elkövetett támadásokkal.