Jordánia is vastagon érintett a fogolyszállításokban

2006.07.24. 16:08

A jordániai titkosszolgálatok is közreműködtek a CIA sokat vitatott fogolyszállításaiban - állítja az Amnesty International. A jogvédők szerint Jordániában tucatnyi foglyot meg is kínoztak.

Jordánia a "fordítókorong" szerepét játssza az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által terrorista tevékenységgel gyanúsított foglyok illegális szállításában, akik közül tucatnyit meg is kínoztak a közel-keleti országban - állítja a londoni székhelyű Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet legújabb jelentésében. A jelentés Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója ismertette Londonban.

Az 51 oldalas dokumentum szerint tucatnyi esetben kínoztak meg foglyokat Jordániában, miután más országokból - köztük Afganisztánból, Pakisztánból, az Egyesült Államokból és Indonéziából - odavitték őket. Egyeseket több hónapon át kínoztak, mielőtt a Kuba szigetén működő guantánamói amerikai támaszpontra vagy afganisztáni titkos börtönökbe szállították volna őket. Az AI szerint ezekben a műveletekben szerepet játszottak a közvetlenül a jordániai miniszterelnökhöz, Maarúf al-Bahíthoz kötődő jordániai titkosszolgálatok is.

A jelentés szerint az egyik ilyen személy a CIA egyik Gulfstream repülőgépén távozott Pakisztánból Jordániába. A gép másnap a skóciai Prestwick repülőterén vett fel üzemanyagot, majd egy Washingtonhoz közeli repülőtéren szállt le.

Az Európa Tanács júniusban nyilvánosságra hozott, Dick Marty svájci képviselő által összeállított jelentése azt állította, hogy a CIA Európa-szerte szállított titokban repülőgépekkel terrorizmussal gyanúsított foglyokat, és több országban titkos börtönöket, sőt valóságos kínzókamrákat is működtetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK