Jövőre nem bővül a schengeni övezet

2006.07.24. 21:39

Az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezet kibővítésére és az EU új tagállamainak felvételére nem fog sor kerülni az eredetileg tervezett időpontban, 2007 őszén, ez valószínűleg legkorábban 2008 márciusában történhet meg.

A késés oka, hogy a bővítéshez szükséges új, központi adatbázis kiépítése (ennek a rendszernek az eredeti tervek szerint már 2007 márciusában működnie kellene) jelentős késést szenvedett, s legkorábban 2007 novemberére lesz készen - mondta Franco Frattini, az EU-bizottság bel- és igazságügyi kérdésekért felelős tagja a tagállamok illetékes minisztereinek tanácskozása után. Márpedig a szakértők szerint ezt követően még hónapok kellenek az új rendszer ellenőrzéséhez, a belső határellenőrzés megszüntetéséhez.

Frattini ugyanakkor - nyilván az új tagok megnyugtatására, amelyek határozottan elleneznek bármiféle késést, s egyesek közülük azt gyanítják, a "régiek", a már rendszeren belül lévők szándékosan halogatják felvételüket a schengeni övezetbe - elképzelhetőnek mondta, hogy fokozatosan szüntetik meg a határellenőrzést, előbb a szárazföldi szakaszokon, s csak ezt követően a repülőtereken. Ez utóbbi helyeken ugyanis csak két lehetséges időpont van: vagy október, vagy március, a téli, illetve a nyári menetrendek életbe lépésének időszaka.

A belső határellenőrzésektől mentes schengeni övezet 1995-ös létrehozása az EU-integráció egyik legnagyobb vívmánya volt. A 15 "régi" EU-tag közül 13, valamint Norvégia és Izland a tagja (s hamarosan Svájc is bekapcsolódik az együttműködésbe), Nagy-Britannia és Írország viszont annak idején úgy döntött, hogy kimarad az övezetből. A rendszer alapja már ma is egy rendőrségi adatbázis, a SIS-I - ez azonban Brüsszel szerint nem rendelkezik elég kapacitással az új tagok befogadására, s ezért kell egy új, kibővített rendszert, a SIS-II-t létrehozni.

A brüsszeli tanácskozáson a magyar delegációt vezető Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára újságíróknak azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy minél előbb a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon, s van is esély arra, hogy ez az eredetileg tervezett időben, azaz a jövő év végén megtörténjen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK