Halált okozott az elszabadult műtárgy

2006.07.24. 11:40

Két halálos áldozatot okozott egy szokatlan baleset Nagy-Britanniában: elszabadult egy hatalmas felfújható szobor egy észak-angliai kisvárosban. A levegőbe emelkedő műtárgy belsejében tartózkodó látogatók közül többen a földre estek.

Ketten életüket vesztették és tizenhárman megsebesültek, mikor váratlanul a levegőbe emelkedett a Dreamscape (Álomtér) elnevezésű felfújható szobor vasárnap Nagy-Britanniában. A baleset okait még vizsgálja a rendőrség. Az embereket arra kérik, hogy ha valaki kamerával rögzítette az eseményeket, juttassa el hozzájuk a felvételt.

Az egyik halálos áldozat 38 éves, a másik 68 éves nő volt. Súlyos sérüléseket szenvedett egy 3 éves kislány is, őt helikopterrel szállították kórházba. A szobor, amelyet Maurice Agis képzőművész készített, mintegy 40 percen keresztül lebegett, mielőtt fennakadt egy oszlopon, és végül egy játszótér közelében ért földet.

Az alkotás előzőleg már bejárta a világot. Az átttetsző műanyagból készült, több fülkéből álló szobor belsejében sétálhattak a látogatók. A termekben körülbelül harmincan tartózkodtak, mikor egy erős széllökés a magasba emelte azt. A szobor tartóköteleit elszakítva kilenc méternyire emelkedett a park fölé, ahol állt. Az elszabadult műalkotásból többen a földre estek.

A történtek egyik szemtanúja, egy magát az alkotó társának nevező nő szerint Agis is látta a balesetet. "Nagyon szomorú. Tíz éven át boldogságot adott az embereknek a művével, és most ez történt" - mondta a nő a BBC-nek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK