Tűzszünetet követelnek a budapesti arab nagykövetek

2006.07.24. 18:47

Elítéli az izraeli beavatkozást Libanonban és Palesztinában, valamint azonnali tűzszünetet követel a Budapestre Akkreditált Arab Nagykövetek Tanácsa.

"Mély aggodalommal tekintünk a libanoni és palesztin emberek egyre súlyosbodó helyzetére, és felhívással fordulunk a magyar társadalomhoz, intézményekhez, testületekhez, szervezetekhez, hogy szolidaritásukkal és bármilyen segítség nyújtásával támogassák a palesztin és libanoni népet" - olvasható az arab nagykövetek közleményében.

Az arab diplomaták hétfőn tartottak tanácskozást Budapesten, amelyen meghallgatták Libanon és Palesztina budapesti nagyköveteinek beszámolóját.

A Budapestre Akkreditált Arab Nagykövetek Tanácsa tizenkét ország misszióvezetőit foglalja magába, a csoport havonta ülésezik, rangidős vezetője a libanoni nagykövet - mondta el Juhász Dóra, a libanoni nagykövet személyi titkárnője az MTI-nek.

Izrael megtorlásul indított átfogó támadást július 12-én Libanon ellen amiatt, hogy két katonáját foglyul ejtette és elhurcolta a Libanonban működő, síita Hezbollah szervezet.

Ezzel egy időben a zsidó állam több mint három hete hadműveletet folytat a Gázai övezetben a júniusban palesztin fegyveresek által elrabolt katonája kiszabadítása és a területe ellen indított palesztin rakétatámadások megakadályozása érdekében.