Az izraeli és libanoni bloggerek országaik egyre mérgesedő viszonya ellenére is kapcsolatba lépnek egymással. Békére vágynak, és a szélsőséges kisebbséget hibáztatják.

"Az emberek itt azt mondják - írja Ami, egy "izraeli blogger és újságíró" -, hogy végzetes következményekkel járt volna az egész demokratikus világra, ha a Hezbollah még 4-5 évet kap. Azt is mondják, hogy a Hezbollah legutóbbi provokációja (fiatal katonák elrablása és meggyilkolása minden ok nélkül) jó alkalom, hogy most oldjuk meg a problémát, és ne egy távolabbi időben, amikor talán már késő lenne. Hát nem is tudom. A magam részéről nem szeretem a konfrontációt, de hajlok rá, hogy mégiscsak jól célzott, megalkuvás nélküli támadást kellett indítani ellenük. Másfelől nem fogadom el, hogy a polgári lakosságot bántódás érje - akár az egyik, akár a másik oldalon. Az emberek erre azt mondják: ezt a Hezbollah emberei kényszerítik ki, mert az ártatlan falusiak között bújnak meg. Erre nincs jó válaszom."

Egy magát csak "Békére van szükség" jelszóval azonosító libanoni partnere ezt a bejegyzést helyezte el Ami blogján: "Elegünk van ebből a helyzetből. Elegünk van ebből a semmire sem szolgáló háborúból. Jó, hogy van internet, és így kapcsolatba léphetünk a határ másik oldalán élő emberekkel, és megtudhatjuk, hogy ők is békét akarnak. A baj csak az, hogy gonosz kisebbségek újra és újra ebbe a rettenetes helyzetbe hoznak bennünket."

Egy izraeli blogger, Lisa Godman Skype-on keresztül beszélget is egy libanoni partnerével. Erről így számol be a blogján: "A háztetőről figyelte a becsapódó izraeli rakétákat Bejrútban. Egy másik izraelivel is beszélgetett velem egy időben. Semmilyen újságcikk vagy tv-riport nem tudta volna ilyen közvetlen, emberi módon visszaadni az élményt."

A magát N. Z. Bearnek nevező amerikai blogger remek linkgyűjteményt állított össze a libanoni konfliktus blogjaiból. A tárgy és eredet szerint csoportosított források a nagy média reakcióit is tartalmazzák - mind a két oldalról.

metazin.hu