Nem kevés, de nem is sok - így vélekedik egy segélyszervezet munkatársa arról a hatmillió forintról, amit a magyar kormány gyorssegélyként küld a libanoni kormánynak. Egy ekkora - nem túl nagy összegű segély - együttérzést fejez ki, ugyanakkor jelzi azt is, hogy a küldő országnak nem telik többre, vagy teljes mértékben nem áll a nehézségekkel küzdő ország mellett - mondta a Baptista Szeretetszolgálat vezetője. A Külügyminisztérium szerint viszont a magyar kormánynak most ekkora összeg fért bele.

Gesztusértékű a 6 millió forintos segély, azt jelzi, hogy a magyar kormány együtt érez a libanoniakkal - vélekednek a magyarországi segélyszervezetek munkatársai. "Nem is kevés, de nem is sok, arra alkalmas, hogy kifejezze a szolidaritást" - mondta az [origo]-nak Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője.

A segélyek összegének általában van jelentősége: jelzi, hogy a küldő országnak milyen az anyagi helyzete, mekkora összeg felajánlását engedheti meg magának, másrészt utal arra is, hogy milyen mértékben áll a segítségre szoruló ország mellé - mondta Szenczy Sándor. Egy nagyon magas összegű segély például azt szimbolizálja, hogy "fontos vagy nekem, teljesen melletted állok" - tette hozzá a Baptista Szeretetszolgálat vezetője.

A magyar küldemény mögöttes tartalmáról a Külügyminisztérium szóvivői osztályán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a segély összege nem jelent többet annál, hogy a magyar kormány jelenleg ennyit engedhet meg magának, ekkora összeg küldése fér bele a költségvetésbe.

"Hatmillió forintból lehet venni például hat darab sürgősségi táskát, ha engem megkérdeznének, én ilyen táskákat vinnék" - mondta Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője. A sürgősségi táskában például újraélesztésre alkalmas készülék is található, erre nagy szükség van a háborús övezetben - tette hozzá.

A nemzetközi segítséget kérő országok általában listát állítanak össze arról, hogy mire van szükségük. Libanon listáján jelenleg szerepelnek az említett sürgősségi táskák, sátrak, áramfejlesztők, víztisztítók, élelmiszerek és gyógyszerek. A magyarországi segélyszervezetek többek között fájdalomcsillapítók, tisztítószerek és tápszer kijuttatását tervezik.

A hatmillió forintot - ami nagyjából 30 ezer dollárnak felel meg - a segítséget kérő libanoni kormánynak utalják át, arról a libanoniak döntenek, hogy mire költik a pénzt. A segélyszolgálatok ugyanakkor szerencsésebbnek tartják azt a gyakran alkalmazott módszert, hogy a felajánlott pénz elköltésével és a segély szétosztásával a helyszínen dolgozó segélyszervezeteket bízzák meg. Általában nehezebben követhető a felajánlott összeg sorsa, ha a szétosztását nem ezekre a szervezetekre bízzák - mondta az [origo]-nak Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa.

Az Európai Unió már döntött arról, hogy 10 millió dollár segélyt ad a háborútól szenvedő libanoniaknak. Az akció megszervezésével Görögországot bízták meg, az adományok ott futnak össze. A szállítmányokat az ENSZ megbízottjainak és nem kormányzati szervezetek képviselőinek adják át szétosztásra. Franciaország gyógyszert, vizet, tejport és generátorokat küldött Libanonnak, azt egyelőre nem tudni, hogy a francia segély az uniós felajánlás része-e. Az ENSZ is megkezdte segélyprogramját: mentőcsoportja sátrakat és takarókat vitt a hegyekbe menekült embereknek.

Tiefenthaler Eszter