A jelek szerint egyelőre nem sok foganatja volt Pozsonyban Göncz Kinga magyar külügyminiszter levelének, amelyben szlovák kollégájánál tiltakozott az egyik koalíciós párt vezetőjének magyarellenes nyilatkozatai miatt. Robert Fico szlovák kormányfő egy hírügynökség szerint azt mondta, nem tartja fontosnak Göncz levelét. A magyar külügyminiszter ugyanakkor bízik benne, hogy Fico elolvassa majd a levelet.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter előbb szóban, majd levélben tiltakozott az egyik szlovák kormánypárt vezetője, Ján Slota magyarellenes nyilatkozata miatt. A szlovák külügyminiszternek, Ján Kubisnak címzett levélnek ugyanakkor a jelek szerint egyelőre nem volt sok foganatja.

A SITA hírügynökség szerdai jelentése szerint Robert Fico szlovák kormányfő nem látja úgy, hogy Szlovákia és Magyarország között bármilyen probléma állt volna elő, Göncz Kinga levelét pedig "nem tartja fontosnak". A hírügynökség szerint Fico megjegyezte azt is: "A világban annyiféle levél kering."

 A szerdai kormányülést követően Fico  - a TASR hírügynökség beszámolója szerint - közölte azt is: "én nem lehetek és nem is leszek sem a hírmagyarázója, sem pedig lapszéli jegyzetírója a mások szájából elhangzott politikai kijelentéseknek." Fico kitartott amellett, hogy ő továbbra is csak a kormánytagok kijelentéseiért felelős, így Slota megnyilvánulásaival nem kíván foglalkozni.

Fico a magyar-szlovák kapcsolatokat "teljesen normálisnak" értékelte. Hangsúlyozta, hogy Szlovákia érdekelt a Budapesttel meglévő kiterjedt kapcsolatok fenntartásában, és e tekintetben ő semmilyen problémát nem lát. Az ügyben megszólalt Ivan Gasparovic szlovák államfő is, aki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tud azonosulni Slota újabb magyarellenes kijelentéseinek "megfogalmazásával".

Egyértelmű választ ígérnek

Ján Kubis, Göncz Kinga levelének címzettje is csak annyit mondott, hogy "a magyar kormány nyugtalanságának világos megnyilvánulásaként" értékeli a levelet. Az [origo] kérdésére a szlovák külügyminisztérium sajtóosztályán szerdán azt közölték, hogy a miniszter azután közli álláspontját, hogy áttanulmányozta Göncz levelét. Kubis egy későbbi nyilatkozatában "egyértelmű és nagyon gyors" választ ígért. A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy a válaszlevél tartalmáról Ficóval is egyeztetni készül, de megeshet, hogy a levél a saját külügyminiszteri illetékességén belül fogalmazódik meg.

Göncz azonban a kedden közölt levél szerint ennél egyértelműen határozottabb lépéseket vár a pozsonyi kormánytól. A szerdai szlovák nyilatkozatokra reagáló újabb közleményében azt írja, elégedetten vette tudomásul, hogy a szlovák köztársasági elnök és a kormány máris reagált aggodalmaira. Megnyugtatónak tartja azt is, hogy Fico kijelentette, Pozsony a két ország minél szélesebb körű kapcsolatában érdekelt. Göncz ugyanakkor megjegyzi, "bízik abban, hogy Fico miniszterelnök úrnak is alkalma nyílik majd a külügyminiszteri levélben foglaltak alaposabb tanulmányozására".

Slota irigyli a cseheket

Slota egy cseh lapban szombaton közölt interjúban azt mondta: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet.

A magyar és a szlovák kormány közötti feszültség előzménye, hogy június végén az előre hozott szlovákiai választáson a Robert Fico által irányított Irány - Szociáldemokrácia nevű párt győzött, amely a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal (ennek vezetője Slota) és a Vladimir Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom nevű párttal alakított kormányt. Slota és Meciar nem kapott  ugyan miniszteri megbízatást, de Ficóval együtt tagjai az úgynevezett koalíciós tanácsnak.