EU-pénzeket kapnak a palesztín orvosok

2006.07.27. 22:19

Az Európai Unió megkezdte a segélyek átutalását a palesztin orvosoknak és nővéreknek - jelentette be csütörtökön a Gázába látogató Benita Ferrero-Waldner, az unió külkapcsolatokért felelős biztosa.

A Ferrero-Waldner irodája által kiadott közlemény szerint az EU "mérsékelt" összegeket juttat el közvetlenül mintegy 13 ezer egészségügyi dolgozó bankszámlájára.  Az EU segélyprogramja így kikerüli a Hamász-vezette kormányt, amelynek hatalomra kerülése óta az Egyesült Államok és az Európai Unió felfüggesztette a palesztinok segélyezését.

Bászem Naím, a Hamász-kormány egészségügyi minisztere Ferrero-Waldner bejelentésével kapcsolatban felszólította a kórházak igazgatóit, hogy utasítsák vissza az európai uniós kezdeményezést. A palesztin miniszter a tervet "gyanús összeesküvésnek" minősítette, amely csak a feszültségek növekedéséhez vezet.

Az EU 100 millió eurót ígért a segélyprogram finanszírozására. A Hamász-vezette Palesztin Hatóságnak azonban becslések szerint havonta lenne szüksége körülbelül ekkora pénzösszegre, hogy fizetni tudja a béreket.

Az Európai Unió közlése szerint az EU üzemanyagot szállít a kórházi áramfejlesztő berendezésekhez, illetve szivattyúkat és víztisztító berendezéseket is eljuttat a palesztinoknak, miután Izrael a múlt hónap végén lebombázta az egyetlen gázai erőművet.

Az unió külkapcsolatokért felelős biztosa - az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország külügyminiszterének, Erkki Tuomiojának társaságában - Gázában felkereste a legnagyobb kórházat, amelyet jelenleg az EU támogat. Előzőleg Izraelben jártak, ahol Amír Perec védelmi miniszterrel, Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és Cipi Livni külügyminiszterrel találkoztak, majd ellátogattak a Hezbollah rakétacsapásaitól sújtott Haifába is. Az EU-küldöttség a tervek szerint pénteken Bejrútba utazik tovább.

KAPCSOLÓDÓ CIKK