Halálos áldozatokat szed a hőség Európában

2006.07.27. 19:19

Csak Franciaországban hatvannégy ember életét követelte a kánikula júliusban, az egészségügyi hatóságok csütörtökön közzétett adatai szerint az áldozatok 40 százaléka 75 év fölötti. Egész Európában súlyos problémákat okoz a szélsőséges időjárás.

Félnapos áramszünetet okozott a hőség a francia főváros egy részében, és több ezer embert érintett az áramkimaradás - közölte az EDF áramszolgáltató. A hetedik kerületben, ahol az Eiffel-torony is áll, 6400-an maradtak órákig áram nélkül. Az Eiffel-tornyot tartalékgenerátorokkal látták el az áramszünet alatt, így az nem okozott gondot az üzemeltetésben.

Három halálos áldozatot szedett 24 óra alatt Olaszországban a hőhullám. Padovában egy férfit holtan találtak a lakásában, egy nyugdíjas Padova melletti kertjében lett rosszul, egy másik idős férfi pedig Észak-Lombardiában, séta közben esett össze. A Pó folyó máris rendkívül alacsony szintje szerdán további hét centiméterrel csökkent. A hatóságok 500 millió euróra becsülik az ország északi részében a kárt, amit a szárazság okozott a mezőgazdaságban. Villámcsapás érte a római Trinitá dei Monti templomot - a Spanyol lépcső fölé emelkedő kéttornyú hegyi Szentháromság-templomot -, amelynek restaurálását nem sokkal korábban fejezték be.

Londonban az EDF Energy csütörtökön lépcsőzetes áramszüneteket eszközölt a légkondicionáló berendezések fokozott használata miatt. Az áramkimaradások elsősorban London turisztikai központját, a Piccadilly, az Oxford Circus és a Tottenham Court Road környékét érintették. Az Oxford Circus metrómegállót kora délután másfél órára be kellett zárni.

Öt ember könnyebben megsérült a szerda este Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg tartományokban tomboló ítéletidőben, a viharos erejű széllel párosuló heves esőzésekben. Pincék százait árasztotta el a víz, a vihar fákat csavart ki, Dortmundban egész városrészek kerültek víz alá. A stuttgarti kikötőben a behúzott fékek ellenére egy sínen mozgó daru "önállósította magát" és a Neckar folyóba zuhant. Sundern településen egy kicsavarodó fa személyautóra zuhant, amelyben utasok ültek. A könnyű sérüléseket szenvedett embereket sikerült kiszabadítani "fogságukból". Essenben villám "gondoskodott" arról, hogy egyszerre négy tűzjelző berendezés is működésbe lépjen, de tűz végül is nem keletkezett.

Horvátországban egyre több turistának és helyi lakosnak okoz nehézséget a vízellátás akadozása. Pag szigeten, ahol napok óta nincs ivóvíz, tucatnyi embert vittek kórházba gyomorpanaszokkal. A betegek gyomorfájdalmakra, hasmenésre panaszkodtak és belázasodtak. Egy orvos szerint járványos megbetegedésről van szó, amit egy régi kút vizének fogyasztása okozhatott. A szigetre csütörtökön érkezett meg az első szállítmány ivóvíz, de ez az utánpótlás egyelőre nem elegendő. A tévé beszámolója szerint a mintegy 60 ezer turista többsége már elhagyta a szigetet. A horvát vízművek eközben arra figyelmeztettek, hogy más szigeteken, Lastovón, Ciovón, Mljetet, Rabon, Visen is lehet vízhiány.

Svájcban is rendkívüli a hőség, 1983 óta az idei a legtikkasztóbb július hónap. A zürichi állatkert lakóit fagyasztott élelemmel etetik, hogy ez a "jégkrém" legalább egy időre lehűtse az állatok szervezetét. Az állatkerti szerint a jeges csemege nagyon népszerű a nagymacskáknál, a majmoknál és a farkasoknál.

Spanyolország keleti partjait medúzák árasztották el, amelyek arra kényszerítik a tengerparton nyaralókat, hogy maradjanak távol a víztől - jelentette be csütörtökön a vöröskereszt. Az akár lapostányérnyi méretűre is megnövő állatok azért árasztották el Spanyolország földközi-tengeri partvidékét, mert a melegedő tengervízben elszaporodtak a planktonok, és lecsökkent a táplálékláncban a medúzákat fogyasztó delfinek és teknősök száma. Katalónia partjainál idén nyáron már több mint tízezer medúzacsípéses sérülést látott el a vöröskereszt, "ennek harmadát csupán a múlt héten" - közölte a szervezet szóvivője. Az országban egy hét alatt kilencen haltak meg a hőségtől.

Lengyelországot vízellátási problémák fenyegetik a hosszú hetek óta tartó szárazság miatt, a hőség következtében ráadásul az ivóvíz biológiai szennyeződésének is megnőtt a veszélye - figyelmeztetett Mariusz Gajda, a vízgazdálkodási hivatal vezetője csütörtökön, miután a lódzi víztározó vizében kórokozókat mutattak ki. Gajda a rádióban azt is elmondta, hogy a szárazság által érintett önkormányzatok és vízművek hoznak majd arról közös döntést, hogy vezetnek-e be jegyrendszert az ivóvízre. A lengyel hatóságok korlátozást vezettek be a tehergépkocsik közlekedésére az országos hőség következtében megolvadó aszfalt miatt. Az ország 16 régiójából 11-ben megtiltották azt, hogy a tizenkét tonnánál nehezebb járművek 11 óra és 22 óra között haladjanak az utakon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK