Új viselkedési kódexet léptetett életbe Kína a rendőrök számára, amely első ízben tiltja meg a gyanúsítottak kínzását a kihallgatáskor.

A legfőbb népi ügyész új szabályzatot léptetett életbe, amely feketén-fehéren kijelenti, hogy a vallomás kínzással történő kicsikarása, bizonyítékok erőszakos eszközökkel történő gyűjtése vagy a foglyok megerőszakolása ellentétes a rendszabállyal - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A rendelkezés pontosan megfogalmazza, mit kell kínzás alatt érteni, azaz megütni, megkötözni, hidegnek kitenni, éheztetni, elviselhetetlen klimatikus viszonyoknak kitenni, súlyosan megsebesíteni, közvetlen vagy közvetett kínzást alkalmazni a gyanúsítottal szemben.

A korábbi rendelkezések csak a vallomások kicsikarása érdekében alkalmazott "brutális módszereket" tiltották, különösebb pontosítás nélkül.

Márciusban, kínai látogatása után Manfred Nowak, az ENSZ jelentéstevője bírálta a kínzás gyakori alkalmazását az ázsiai országban, valamint azt, hogy rendszeresen csikarnak ki vallomásokat a gyanúsítottaktól.

A rendszer számos látványos jogi tévedés okozója volt, mint Se Hsziang-lin esete, akit tévesen ítéltek el felesége meggyilkolása miatt kínzással kicsikart vallomása alapján az 1990-es évek elején. Tavaly engedték szabadon, amikor ismét megjelent a felesége, aki egy másik férfi miatt hagyta el otthonát.