Válaszolt pénteken a szlovák külügyminiszter Göncz Kinga azon levelére, amelyben a magyar külügyminiszter azt kérte, hogy a szlovák kormány határolódjon el a az egyik koalíciós párt vezetőjének magyarellenes kijelentéseitől. A szlovák külügyminiszter levelében azt kérte, hogy a szélsőséges nyilatkozatot ne tévesszék össze a szlovák kormány álláspontjával.

Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken válaszolt Göncz Kinga hét eleji levelére, amelyben a magyar külügyminiszter azt kérte, hogy az új szlovák kormány határolódjon el a koalíciós Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) vezető Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől.

Kubis a levélében többek között azt írja, hogy a "a két ország kapcsolatában nincs helye a haszontalan és végiggondolatlan hangulatkeltésnek". A külügyminiszter hozzáteszi: a szlovák kormány most is és a jövőben is határozottan elutasítja az olyan megnyilvánulásokat, amelyek a két ország kapcsolatait és polgárainak békés egymás mellett élését károsítanák. Az ilyesmit Pozsony kategorikusan elítéli."

A szlovák külügyminiszter arra kérte Göncz Kingát, hogy a szlovák kormányprogrammal összeegyeztethetetlen megnyilatkozásokat ne tévesszék össze a szlovák kormány álláspontjával. A szlovák kormány pedig a fajgyűlöletet, az intoleranciát, a xenofóbiát, az agresszív nacionalizmust és minden szélsőséges megnyilvánulást határozottan elutasít - tartalmazza a válaszlevél.

A szlovák külügyminiszter végezetül hozzáteszi: reméli, hogy Göncz Kingával a jó szomszédokhoz és szövetségesekhez méltó módon tudják majd előremozdítani a két ország kapcsolatait. "A szlovák kormány erre készen áll" - zárul a pozsonyi levél.

Ján Slota egy cseh lapban szombaton közölt interjúban azt mondta: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet.