Kivonult Gázából az izraeli hadsereg

2006.07.28. 7:00

Elhagyta a Gázai övezetet az izraeli hadsereg, miután befejezték a két napig tartó tisztogató akciót. Összesen 29 palesztint öltek meg az elmúlt két nap során. A hadművelettel Izrael a palesztin radikálisok fogságába esett egyik katonája elengedését próbálja elérni.

Kétnapos véres tisztogató műveletek után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai péntekre virradóra kivonultak a Gázai övezet északi részéből, a légierő mindazonáltal továbbra is bombázta az övezetet.

Az izraeli katonák két nap alatt 29 palesztint öltek meg. Az elmúlt két nap harcai a legnagyobb véráldozattal járó összecsapások voltak azóta, hogy a zsidó állam hadserege június 28-án hadműveleteket kezdett az övezetben, amelyekkel a palesztin radikálisok fogságába esett egyik katonája elengedését és az Izrael ellen az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások beszüntetését kívánja elérni.

Az izraeli légierő péntekre virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lebombázott egy fémműhelyt, megsebesítve kilenc embert, köztük két gyereket.

A gázai övezeti hadműveletek párhuzamosan folynak a Libanon ellen bő két hete megindított izraeli offenzívával, a nemzetközi közvélemény figyelmét azonban jelenleg ez utóbbi köti le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK