Jövő hétfőre New Yorkba tanácskozásra hívta össze Kofi Annan ENSZ-főtitkár azoknak az országoknak a képviselőit, amelyek érdeklődést mutatnak a tervezett libanoni stabilizációs erőben való katonai részvétel iránt, hogy megkezdjék a művelet megtervezését.

Annan pénteken, a világszervezet New York-i székhelyén hangsúlyozta: eljött az ideje annak, hogy olyan konkrét lépéseket keressenek, amelyek segíthetnek a libanoni válságban szemben álló feleknek és a két tűz közé került polgári lakosságnak.

A főtitkár által bejelentett tanácskozás mellett felmerült, hogy a jövő héten esetleg miniszteri szintű megbeszélést tartanak az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamai is, hogy megkezdjék az izraeli hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres konfliktusával kapcsolatos ENSZ-határozat kidolgozását.

ENSZ-tisztségviselők nem hozták nyilvánosságra, hogy mely országokat hívták meg a jövő hétfői tanácskozásra. Az Egyesült Államok korábban kizárta, hogy katonákat ajánlana fel a stabilizációs erőkbe, de Nicholas Burns külügyi államtitkár révén képviselteti magát a megbeszélésen.

Erkki Tuomioja, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország külügyminisztere szerint az uniós tagországok oroszlánrészt vállalnak majd magukra a stabilizációs erő felállításában, a létszámot és felszerelést tekintve egyaránt.