Felszámolták Romániában a legutóbbi, májusi madárinfluenza-hullám utolsó gócpontját - jelentették vasárnap román hírforrások. A hatóságok szerint azonban nem kizárt, hogy a H5N1 vírus ősszel ismét megjelenik az országban.

Sikerült felszámolni a madárinfluenza-hullám utolsó gócpontját Romániában. A járvány legutóbb májusban bukkant fel Erdély déli részén, a Brassó megyei Feketehalomban működő ipari baromfitelepen. A hatóságok több hónapja próbálták megakadályozni a fertőzés továbbterjedését, a fő fertőző gócnak tekintett telepen a Brassó megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint egyetlen állat sem pusztult el az elmúlt hetekben a H5N1 vírus miatt.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a feketehalomi telepen 800 ezer baromfit, valamint további 300 ezer házaknál tartott szárnyast semmisítettek meg. Az mezőgazdasági minisztérium szakemberei és az állategészségügyi szakhatóság vezetői viszont arra figyelmeztettek, hogy ősszel valószínűleg újabb nagyobb madárinfluenza-hullám éri el az országot.