Izrael beleegyezett a Dél-Libanon elleni légi csapásainak 48 órás felfüggesztésébe, hogy kivizsgálhassák annak a bombázásnak a körülményeit, amelynek során több mint hatvan, óvóhelyen tartózkodó civil - többségében gyerek - vesztette életét vasárnap a dél-libanoni Kanában. A bombázás hírére libanoni tüntetők feldúlták az ENSZ bejrúti központját. Az ENSZ biztonsági tanácsa összeült, Kofi Annan ismét azonnali tűzszünetet követelt.

Izrael beleegyezett abba, hogy 48 órára felfüggeszti a Dél-Libanon elleni légi csapásait - közölte vasárnap éjszaka Jeruzsálemben Adam Ereli amerikai külügyminisztériumi szóvivő. A döntés oka az első jelentések szerint az, hogy lehetőség nyíljon a bombázás körülményeinek a kivizsgálására, amely Kanában több mint hatvan civil életét oltotta ki. Izrael emellett egyeztetni fog az ENSZ-szel arról, hogy 24 órára lehetővé teszi: a háborús térség lakossága elhagyhassa a helyszínt, ha akarja. Izrael azonban fenntartja magának a jogot arra, hogy felújítsa csapásméréseit, ha tudomására jut, hogy támadás készül ellene - tette hozzá Ereli.

Az izraeli offenzíva reggel indult dél-libanoni települések, köztük a Szúrtól (Türosz) keletre fekvő Kana ellen, ahol több tucatnyi épületet romboltak le. Köztük egy három emeletest, amelynek az óvóhelyén mintegy hatvan ember volt elszállásolva, főleg más falvakból elmenekült családok. Az épület részben összeomlott, és az eddigi adatok alapján több mint 60 ember a romok alatt lelte a halálát, köztük legalább 37 gyermek. Az izraeli hadsereg 18 napja tartó libanoni offenzívája óta ez volt a legtöbb áldozatot követelő olyan légitámadás, amelyet egyetlen épület ellen hajtottak végre.

"Ezen a szomorú délelőttön nem lehet másról tárgyalni, mint az azonnali és feltételek nélküli tűzszünetről, és arról, hogy nemzetközi vizsgálatot kell indítani az Izrael általi libanoni tömegmészárlásról" - jelentette ki Fuád Szinjóra kormányfő. A libanoni miniszterelnök egységre szólított fel "az izraeli háborús bűnösökkel szemben". "Nem fogja megtörni a libanoni nép akaratát Izrael kitartása polgári lakosaink elleni gyalázatos bűntetteiben" - mondta.

"Megváltozott körülmények"

Az izraeli légitámadás hírére libanoni tüntetők dúlták fel az ENSZ bejrúti központját, betörték az épület ablakait, valamint összetörték az irodák berendezését. Az ENSZ-alkalmazottak közül, akik a pincében kerestek menedéket, senki sem sérült meg. A tiltakozók, akik darabokra téptek egy ENSZ-zászlót, "halál Izraelre, halál Amerikára" jelszavakat skandáltak, miközben felszólították Haszán Naszralláhot, a síita Hezbollah vezetőjét, hogy indítson rakéta-támadásokat Tel-Aviv ellen. Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke, akit a Hezbollah azzal bízott meg, hogy tárgyaljon Izraellel egy esetleges fogolycsere ügyében, a síita szervezet televíziójában, az al-Manarban kijelentette: a kanai gyermekek lemészárlásával "megváltozott körülmények" miatt visszavonja fogolycsere-ajánlatát.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a kormány rendes vasárnapi ülésén közölte: előzetesen figyelmeztették a dél-libanoni Kana lakosságát, hogy meneküljenek el a helységből, mert támadni fogják. A kormányfő állítása szerint a Hezbollah fegyveresei Kanából több száz katyusa-rakétát lőttek ki korábban Izraelre, a légierő ezért támadta a kisvárost. Ehud Olmert azt mondta, hogy a légierő az elrejtett rakétákat akarta megsemmisíteni, nem pedig polgári személyek életét kioltani. Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője sajnálkozását fejezte ki a civilek halála miatt.  

A Biztonsági Tanács összeült

Rendkívüli ülést kezdett a libanoni háború lezárása érdekében ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amelyet Kofi Annan főtitkár hívott össze a libanni kormányfő kérésére. Kofi Annan vasárnap ismét arra kérte a Biztonsági Tanácsot: ítélje el Kana libanoni falu izraeli bombázását, és szólítsa fel az ellenfeleket a haladéktalan tűzszünetre. "A lehető legkeményebben el kell ítélni ezt a cselekedetet" - mondta Annan a BT rendkívüli ülésén, miközben híre érkezett, hogy a mentők szerint tovább nőhet a lerombolt menedékhelyen meghalt áldozatok száma.

Fotó: MTI
Ismét az azonnali tűzszünetet sürgette Kofi Annan

A BT később rövid időre felfüggesztette rendkívüli ülését, hogy a tagállamok képviselői konzultálhassanak kormányukkal álláspontjuk kialakítása előtt, de várhatóan közép-európai idő szerint a késő esti órában folytatják az egyeztetést. Franciaország elkészített egy határozati tervezetet, a javaslatban egy ütköző övezet létrehozása is szerepel Dél-Libanonban, ahonnan távol tartanák a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei és az izraeli hadsereget is. Az ENSZ BT a háború eddig eltelt közel három hete alatt nem tudott határozatot elfogadni a kérdésben, mert az izraeli érdekekre való tekintettel az Egyesült Államok ellenezte a harcok azonnali befejezését.

A gyermekek érdekében tartós béke megteremtését sürgette a Közel-Keleten vasárnap George Bush. Az amerikai elnök ezt egy, a Fehér Háznál rendezett gyermek baseball-mérkőzés résztvevői előtt jelentette ki az izraeli légi csapásra reagálva. Korábban a menedékhely lebombázását Washingtonban Blair Jones fehér házi szóvivő "szörnyű és tragikus incidens"-nek nevezte. Mint mondta, továbbra is sürgetik az izraeli kormányt, hogy a legnagyobb gondossággal járjon el, hogy elkerülje a civil áldozatokat. Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár azt nyilatkozta: "Közel vagyunk egy Izrael és Libanon közötti politikai megállapodáshoz, ami véget vethet ennek a harcnak", de további részleteket nem árult el.

"Még 10-14 nap"

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerencsétlen esetnek minősítette a Kanában történteket, amikor vasárnap másodszor is találkozott Ehud Olmert izraeli kormányfővel. A tárgyalásról beszámoló kormányforrás szerint a jeruzsálemi megbeszélésen szó volt a tűzszünet feltételeiről és a libanoni határra telepítendő nemzetközi erőről is, de további részleteket nem tudni.

Rice előzőleg kijelentette: tűzszünetet szeretne olyan gyorsan, ahogy csak lehet, erről egyeztetett volna még Bejrútban is. Mivel a libanoni kormányfő csak "haladéktalan, előfeltételek nélküli" tűzszünetről hajlandó tárgyalni, az Egyesült Államok és Izrael viszont bizonyos változásokat akar, így a találkozó végül meghiúsult. Egy izraeli kormányforrás szerint amikor Rice szombat este, még a menedékhely lebombázása előtt tárgyalt Ehud Olmerttal, a miniszterelnök az amerikai külügyminiszternek azt mondta: Izraelnek még 10-14 napra van szüksége ahhoz, hogy elérje céljait Libanonban.

 Izrael elleni támadásokat, köztük öngyilkos merényleteket helyezett kilátásba a Hamász radikális palesztin mozgalom a Kana elleni légi csapás után. "Az arab és a muzulmán nemzetek ellen vívott nyílt háborúban minden lehetőség nyitva áll, közte a cionista állam szívébe való csapásmérés" - közölte Musir al-Maszri, a Hamász parlamenti képviselője. A kérdésre, hogy ez jelent-e öngyilkos merényletet izraeliek ellen, Maszri kijelentette: "minden lehetőség nyitott, minden eszköz megengedett".

Teherán is Libanonra figyel

Az iráni elnök kijelentette: a Libanon elleni izraeli offenzíva hatással lehet arra, hogy Teherán milyen álláspontot alakít a nagyhatalmak javaslatáról, amelyben ösztönzőket ajánlanak fel Iránnak, ha az felhagy urándúsítási tevékenységével . Mahmúd Ahmadenizsád az ázsiai országban vendégeskedő Hugo Chávez venezuelai államfővel rendezett sajtóértekezleten leszögezte: Irán elsősorban a saját érdekeit és jogait veszi figyelembe, hogy milyen választ fogalmaz meg, de döntését befolyásolhatja az izraeli agresszió Libanon és a Gázai övezet ellen. Teherán azonban az eredetileg tervezett időben választ ad - tette hozzá az iráni elnök.