Hamarosan történelmi egyezséget köthet egymással Nagy-Britannia és Spanyolország Gibraltárról. A sokat vitatott terület követeléséről ugyan a spanyol kormány nem mondott le, de ez az első alkalom, hogy maguknak a gibraltáriaknak is beleszólást engednek az egyezkedésekbe.

Történelmi egyezség küszöbére jutott egymással Spanyolország és Nagy-Britannia Gibraltárral kapcsolatban, amivel egy három évszázados vita végére tehetnek pontot. Az Ibériai-félsziget déli csücskét még a spanyol örökösödési háborút lezáró 1704-es utrechti egyezmény juttatta a briteknek, Spanyolország azóta szeretné visszakapni a kopár sziklát.

A két állam huzakodását az alig 6,5 négyzetkilométeres terület fölött leginkább a helyi lakosok sínylették meg, például 1969-ben, amikor Franco tábornok lezáratta a határt, családokat szakítva ketté. A határlezárást a spanyolok többször is alkalmazták, ha valamilyen vitás ügybe kerültek Gibraltárral, legyen az például egy tiltott vizeken halászó, spanyol halászhajó lefoglalása, vagy a fedélzetén fertőzöttekkel Gibraltáron kikötő, Auróra tengerjáró behajózása. A két állam 2002-ben arra jutott, hogy közös fennhatóság alá helyezik a Sziklát, ám ezt a helyi lakosok népszavazáson utasították el.

A mostani egyezség példa nélkül álló Gibraltár történetében - írja a Guardian -, mivel első alkalommal maguk a helyiek is beleszólást kaptak a tárgyalásokba. Eddig a spanyolok nem voltak hajlandók a gibraltári hatóságokkal szóba állni, a helyiek pedig nem fogadták el a fejük fölött megkötött egyezményeket.

A brit lap szerint a várhatóan szeptember 18-án aláírandó egyezség értelmében Spanyolország több engedmény is tesz: például enyhítik a szigort a határátkelőkön, illetve lehetővé teszik több telefonvonal kiépítését, Nagy-Britannia pedig kifizeti azoknak a spanyol munkásoknak a bérét, akiket Franco határlezárása után kitoloncoltak. Egyúttal spanyolországi - madridi -, valamint várhatóan más európai repülőjáratokat is fogad ezután a gibraltári repülőtér - az utasok egy speciális rendszernek köszönhetően egyből spanyol felségterületre léphetnek.

Persze a jelenleg fogalmazott egyezmény még könnyen elakadhat, például a spanyol konzervatív politikai erőkön, amelyek kitartanak a terület visszaszolgáltatása mellett, de elbukhat az egész a spanyol kormányon is, amely hivatalosan még nem mondott le területi igényéről. A megegyezést a gibraltáriakon kívül leginkább a közeli spanyol települések várják, a tőszomszédságukban megnyíló nemzetközi repülőtér jelentette turisztikai lehetőségek miatt - írja a Guardian.