Illegális magyar halászokra csaptak le az olasz hatóságok a Pó folyónál. A harcsázó magyarok valóságos feldolgozó-hálózatot építettek ki, ráadásul napokig szenvedni hagyták a kifogott halakat.

Illegális harcsakereskedelem, állatkínzás és más hasonló vádakkal letartóztatták egy magyar halászcsoport vezetőjét az olasz pénzügyőrök - közölte az olasz Libertá című lap internetes kiadása. A lap szerint az olasz pénzügyőrség piacenzai egysége tetten érte a Pó folyóban harcsázó magyarokat: több magyarországi halgazdaság tulajdonosa éppen kifizette a szolgálatába szegődött magyar halászokat.

A magyar férfit többek között bűnszövetkezetben elkövetet csalással, valamint állatkínzással vádolják, de a megbízásából dolgozó hét magyar halász ellen is feljelentést tettek az olasz hatóságok. Az illegális magyar harcsázók ügye egy évvel ezelőtt pattant ki, miután egy sporthorgász szövetség felhívta rájuk a piacenzai pénzügyőrök figyelmét. Csaknem egy évvel később újabb feljelentés érkezett, az olasz pénzügyőrök ezután találták meg a Rovigo közelében lévő papozzei tábort, ahol az eladásra szánt halat összegyűjtötték és feldarabolták.

Az akció során az olasz pénzügyőrök fél tonna fagyasztott harcsafilét és különböző felszereléseket foglaltak le. A környéken a hatóságok valóságos feldolgozó-hálózatot fedeztek fel: a készterméket egy tágas fagyasztó kamrában tárolták. Mivel a halászok acélszálas hálókat is bevetettek, a fennakadt harcsák napokig szenvedhettek a folyóban.