Nemzetközi segítségére számítanak a magyar Európa-politikusok, hogy nyomást lehessen gyakorlolni a Robert Fico vezette szlovákiai szociáldemokrata-nacionalista koalícióra a kisebbségi jogok tiszteletben tartása érdekében. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig bírósági beadványt készít elő a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Jan Slotával szemben.

Az európai szocialisták (ESZP) már a koalíciós szerződés aláírása előtt az értésére adták Robert Ficonak, a Smer (Irány -Szociáldemokrácia) vezetőjének, hogy a jobboldali nacionalistákkal kötött szlovákiai koalíció léte a frakció számára teljességgel elfogadhatatlan - nyilatkozta Kósáné Kovács Magda, az MSZP EP-képviselője az [origo]-nak. Ezt aláhúzandó Maria Berger, osztrák frakcióvezető felszólította az Európai Szocialista Párt elnökségét, hogy döntsön a Smer tagságának felfüggesztéséről vagy kizárásáról. 

 

Az állásfoglalásra azt követően került sor, hogy a június végén tartott előrehozott szlovákiai választáson győzött a Smer, amely meghívta a kormányba a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) és a Vladimir Meciar korábbi kormányfő vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat (LS-HZDS). Jan Slota, az SNS vezetője, aki a kormánynak nem, de a koalíciós tanácsnak tagja, a választások után többször is nyílt magyarellenes kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet, amitől kormánya nevében Göncz Kinga magyar külügyminiszter felszólítása ellenére Fico nem határolódott el.

 

Kósáné Kovács Magda szerint a szlovák koalíció megalakulása figyelmeztetés mindenki számára, akik nem tekintették a kisebbségi jogok európai védelmét elsőrendűen fontos kérdésnek. A szocialista frakció magyar elnökhelyettese szándékosan nem Slota-ügyről beszélt, mivel politikai extremitások mindenütt vannak, komoly veszélyt pedig igazából csak kormányra kerülésük jelent. "Jogosabb lenne Fico-kérdésről beszélni" - mondta Kósáné, aki szerint az új szlovák kormányfő navigálta pártját és Szlovákiát ebbe a politikailag kínos helyzetbe. A politikus a későbbiekre nézve üdvözölné, ha a két új csatlakozó ország esetében is szigorúbban kérnék számon a kisebbségi jogok biztosítását és az EU is komolyabban venné ezt a témát

 

A szabad demokrata Eörsi Mátyás, az Európai Tanács egyik magyar tagja a Duray Miklóssal szemben indított rendőrségi eljárás okán szólalt meg. Eörsi az [origo]-nak elmondta, hogy a Magyar Koalíciós Párt ügyvezető alelnökét radikális politikusnak tartja, akinek már több megnyilvánulása is okot adott arra, hogy szlovák politikai erők a nyilvánosság előtt magyarellenes kijelentéseket tegyenek. De liberális demokrataként mélységesen elítéli, hogy Jan Slota feljelentése nyomán a múlt héten rendőrségi vizsgálat indult Durayval szemben, mert februárban előadást tartott egy budapesti autónómiakonferencián. 

 

Eörsi szerint az európai normákat vette semmibe a szlovák hatóság, amikor eljárást indított egy kisebbségi politikussal szemben, mert elmondta véleményét. "Nem a szlovák és a magyar fél áll egymással szemben ebben a konfliktusban, hanem a demokrata és a nem-demokrata" - hangsúlyozta Eörsi, aki szerint a kormánynak össze kell gyűjtenie nemzetközi szövetségeseit, hogy felhívja a figyelmet az alkotmányos alapjogok megsértésére Szlovákiában.  

 

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), mely története legjobb szereplésével sem kapott kormányzati felelősséget, bírósági úton kíván fellépni Jan Slotával szemben, miután a választási kampányban és azt követően is olyan kijelentéseket tett a magyarokkal kapcsolatban, melyek kimerítik a nemzetgyalázás fogalmát. Az MKP országos elnöksége még dolgozik a beadványon, mellyel várhatóan még ezen a héten a nyilvánosság elé lép - mondta az [origo]-nak Solymos Lívia, a párt szóvivője.