Támogatja a Fidesz az SZDSZ azon kezdeményezését, hogy a hazai pártok forduljanak uniós fórumokhoz a szlovákiai magyarságot érő, szélsőséges kijelentések miatt.  A közös uniós fellépést kedden kezdeményezte Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő.

A Fidesz támogatja az SZDSZ azon kezdeményezését, hogy a liberális párt a szlovákiai magyarságot érő, szélsőséges kijelentések miatt az uniós fórumokhoz forduljon - közölte levelében szerdán Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A fideszes politikus ezzel Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő levelére válaszolt.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője kedden közös, uniós fellépést sürgetett amiatt, hogy Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt.

"A szlovákiai történések ugyanis immár nem csak súlyos kisebbségpolitikai aggodalmakra adnak okot, hanem a politikai terror kritériumait kimerítő, gyakorlati intézkedések formájában nyilvánulnak meg" - fogalmaz Németh Zsolt.

Ján Slota, a kormány-koalícióban résztvevő Szlovák Nemzeti Párt vezetője, az elmúlt hetekben többször is magyarellenes kijelentéseket tett. Göncz Kinga külügyminiszter a múlt héten levélben kérte Ján Kubist, a szlovák külügyminisztert, hogy a pozsonyi kormány határolódjon el a kormány-koalícióban részt vevő, Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének kijelentéseitől.

Németh Zsolt szerint Eörsi Mátyás fellépése felveti annak a lehetőségét is, hogy - a rendszerváltás éveihez hasonlóan - az emberi jogi kérdésekben és a jogállamiság sérülésének esetén a parlamenti pártok újra együttműködjenek. A levélben a fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy a kormány is csatlakozni fog a kezdeményezéshez.