Aláírta Viktor Juscsenko ukrán elnök és Viktor Janukovics kormányfőjelölt csütörtökön a koalíciós megállapodást, így megalakulhat az új ukrán kormány. Az elnök hetekig nem volt hajlandó korábbi elnökválasztási ellenfelét jelölni a a kormányfői posztra.

Megoldódott az ukrán belpolitikai válság, mivel Viktor Juscsenko ukrán elnök és Viktor Janukovics kormányfőjelölt, a választásokon győztes oroszbarát Régiók Pártja vezetője csütörtökön aláírta a kormánykoalíció elveit rögzítő nyilatkozatot. A nyilatkozat célja a Nyugat-barát Juscsenko NATO- és az EU-csatlakozást kitűző politikájának továbbvitele. Ezt megelőzően Juscsenko több hétig nem volt hajlandó korábbi riválisát jelölni a kormányfői posztra, így nem alakulhatott meg a választások után az új kormány.

A 2004-es narancsszínű forradalom által hatalomra segített Juscsenko elnök csütörtök hajnalban előterjesztette a parlamentnek megerősítésre egykori elnökválasztási ellenfele, a Moszkva-barát Viktor Janukovics jelöltségét a miniszterelnöki posztra. Az elnök közölte: azután egyezett bele a parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerzett Régiók Pártja javasolta Janukovics jelöltségének előterjesztésébe, hogy írásos garanciát csikart ki tőle arra vonatkozóan, nem fordítja vissza a piaci reformokat és a nyugati orientációjú politikát.

A 450 fős képviselőházban Janukovics pártjának 186, a Mi Ukrajnánknak 86 képviselője van. A kommunisták és a szocialisták együtt 51 képviselői hellyel rendelkeznek. A 129 mandátummal a második helyen végzett, Julija Timosenko volt kormányfő vezette pártszövetség nem vesz részt a nagykoalícióban, és bojkottálni fogja a kormányfő személyéről szóló parlamenti szavazást.