Két termet áraszott el mérsékelten radioaktív víz a temelíni atomerőmű második blokkjában. A víz feltehetően egy véletlenül nyitva felejtett csapon folyt ki az erőmű hűtőrendszeréből. A sugárzó folyadék ugyanakkor nem került ki a környezetbe, egy erre szolgáló tartályba ömlött.

Több ezer liter mérsékelten radioaktív víz folyt ki szerdán délután a dél-csehországi temelíni atomerőmű második számú blokkjában. Környezetszennyezés nem történt. Milan Nebesár, az erőmű szóvivője szerint a folyadék az erőmű ilyen esetekre kijelölt speciális tárolójába került, és nem hagyta el az ellenőrzött területet. Az erőmű személyzetének egészsége nem került veszélybe.

A szóvivő szerint a személyzet korábban ellenőrizte az erőmű hűtőrendszerét. Minden valószínűség szerint az egyik cső nyílását nem zárták el jól, és itt folyt ki a víz, amely két termet árasztott el, majd az arra kijelölt tartályba ömlött. A baleset nem az energiablokk belső, hanem külső területén történt.

Az állami atomenergia-biztonsági hivatal előzetesen a kevésbé súlyos esetek közé sorolta be a balesetet, de jelezte, hogy az ügyet kivizsgálják, mert az utóbbi időben túl sok ilyen jellegű probléma adódik Temelínben. "A nehézségek száma aránylag magas, de veszélyeztetettségről nem helyénvaló beszélni" - mondta Dana Drábová, a hivatal igazgatója.

"Ez a baleset is azt bizonyítja, hogy a személyzet munkája sok kívánnivalót hagy maga után. Mi nem tekintjük biztonságosnak az erőművet" - közölte Monika Machová-Wittingerová, a Dél-Csehországi Anyák környezetvédő csoport képviselője. A temelíni atomerőmű két blokkja közül jelenleg csak a második üzemel. Az első energiablokkon éppen a kiégett fűtőanyagot cserélik.