Újra támadta Bejrútot Izrael

2006.08.03. 11:01

Bejrút egyik déli peremkerületét bombázta az izraeli légierő csütörtök hajnalban. Az izraeli hadsereg libanoni hadműveletének célja egy biztonsági övezet létrehozása Libanon déli részén, az izraeli határ mentén. Libanon mellett a Gázai övezetben is támadást intézett az izraeli légierő és a tüzérség palesztin állások ellen.

Az izraeli légierő csütörtök hajnalban felújította Bejrút egyik déli peremkerületének a bombázását - közölte a libanoni rendőrség. Négy robbanás dörejét lehetett hallani néhány perc leforgása alatt az egyik síiták lakta negyed felől. Erre a városrészre az izraeli vadászbombázók már korábban is több csapást mértek, mert a zsidó állam hadvezetésének a tudomása szerint a térségben fontos Hezbollah-támaszpontok vannak.

Bejrútban szemtanúk közölték, hogy négy rakétát láttak becsapódni a főváros déli, főként síita muzulmánok lakta, Dahie negyedében, amelyet az izraeli légierő folyamatosan támadott az elmúlt három hétben. A libanoni tévé beszámolója szerint a Hezbollah szervezethez tartozó épületcsoport volt a célpont. Az épületekben van a Hezbollah vallási iskolája, amit korábban is támadtak és az intézmény jelentős károkat szenvedett.

Emellett izraeli repülőgépek a dél-libanoni Rashaja települést is támadták, 16 rakétát lőttek ki síita fegyveresek rejtekhelyeire és a fő közlekedési utakra csütörtök kora reggel - közölték libanoni biztonsági tisztviselők. Szerintük Izraelnek az a stratégiája, hogy lerombolja a libanoni infrastruktúrát, megakadályozva az emberek közlekedését a települések között.

Az izraeli hadsereg libanoni hadműveletének célja egy 6-8 kilométeres biztonsági övezet létrehozása Libanon déli részén, az izraeli határ mentén - jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió. A hadsereg egy tábornoka - Gai Cur, az izraeli hadsereg dél-izraeli csoportjának parancsnoka - azonban tagadta nyugati tudósítóknak adott nyilatkozatában, hogy az izraeli hadseregnek szándékában állna létrehozni egy olyan biztonsági zónát, amilyen 1985 és 2000 között létezett Dél-Libanonban. Az izraeli katonai rádió közlése szerint csaknem tízezer izraeli katona vesz részt a dél-libanoni hadműveletben. Ez hét teljes ezredet jelent, amelyek közül kettő frissen behívott tartalékosokból álló, mozgósítási ezred.

Eközben az izraeli offenzíva ellenére is folytatta rakétatámadásait Észak-Izrael ellen a Hezbollah libanoni síita szervezet - derült ki egy csütörtöki izraeli szóvivői nyilatkozatból. Csütörtökön 23 rakéta csapódott be Izrael északi részén, sérülést nem okozva - közölte egy izraeli minisztériumi szóvivő a délelőtti órákban.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar pedig arról számolt be, hogy a szervezet fegyveresei Libanon határán, Taibeh településnél összecsaptak az izraeli hadsereg katonáival. Egy harckocsit és két földgyalut megsemmisítettek, és megölték a járműveket irányító katonákat is - állította az al-Manar.

Libanon mellett a Gázai övezetben is támadást intézett az izraeli légierő és a tüzérség, az akcióban öt palesztin halt meg. A hadsereg június 28-a óta hajt végre hadműveleteket a Gázai övezetben, részben hogy megtalálja azt a katonát, akit palesztin fegyveresek három nappal korábban elhurcoltak egy őrposztról, részben pedig azért, hogy megakadályozza a házi készítésű rakétákkal végrehajtott palesztin támadásokat. Eddig 157 palesztin halt meg ezekben a hadműveletekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK