Elfogadták a szlovák kormányprogramot

2006.08.04. 13:57

Elfogadta péntek reggel a szlovák parlament a Robert Fico vezette koalíciós kormány programját. Az ellenzék - köztük a Magyar Koalíció Pártja - szerint Fico meglehetősen általánosra sikerült programja lerombolhatja az előző kormány által megvalósított reformok eredményeit. Meciar lekéste a szavazást, mert nem talált parkolóhelyet a kocsijának.

Megszavazta Robert Fico koalíciós kormányának programtervezetét pénteken reggel a szlovák parlament. Az ellenzék szerint a program az előző kormány által megvalósított reformok legfontosabb eredményeit rombolja le. A hárompárti kormány a parlamenti erőviszonyok miatt biztos támogatásra számíthatott.

A 150 tagú parlament 135 jelenlevő képviselője közül, a kormányprogram tervezetét 80 képviselő támogatta, 55 ellene szavazott, senki sem tartózkodott. A 85 mandátummal bíró koalíció öt képviselője, köztük Vladimír Meciar lekéste a szavazást, mondván: nem talált parkolóhelyet a kocsijának. A kormányprogram elfogadásával Robert Fico kormánya egyszersmind bizalmat is kapott a parlamenttől.

A három ellenzéki párt, az előző kormányfő, a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovák kereszténydemokraták (KDH) leszavazták a tervezetet, amelyben ellenzéki és sajtóvélemények szerint a szélsőséges nacionalizmusáról elhíresült, Ján Slota vezette SNS és Vladimír Meciar Néppártja (HZDS) nem igazán tudta megjeleníteni magát.

A populista választási ígérgetésekkel vádolt Fico a programban csak általánosságokat fogalmazott meg. Elemzők egyetértenek abban, hogy a választási ígéretek teljesítésének nem lesz megfelelő anyagi fedezete, a meghirdetett "szolidaritásra és a szociális igazságosság" elvére épülő törekvések pedig komoly veszélybe sodorhatják az euró bevezetésének 2009. január elsejére kitűzött céldátumát. A koalíció a hosszú, 24 órás parlamenti vitában szemmel láthatóan gyöngébb stratégiával védelmezte saját elképzeléseit, mint amilyennel azt a nyolc év kormányzást maga mögött tudó, három ellenzéki párt támadni tudta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK