Rábólintott az ukrán palrament arra, hogy közel másfél év után újra Viktor Janukovics legyen a kormányfő. Janukovicsot az a Viktor Juscsenko államfő javasolta a posztra, aki másfél éve - még a narancsos forradalomban - kiverte őt a nagypolitikából.

Az ukrán parlament pénteken jóváhagyta Viktor Janukovics kormányfői kinevezését. A 450 fős törvényhozásban Janukovics mellett 271, ellene 14 képviselő szavazott, kilencen tartózkodtak. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko államfő a parlamenti ülésteremben aláírta a kinevezésről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai huzavonát.

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti be a kormányfői tisztséget. Most ugyanaz a Viktor Juscsenko nevezte ki, aki 2005. januárjában hivatalosan leváltotta a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

A pénteki szavazás egy olyan ember visszatérését jelenti, aki 18 hónappal korábban megszégyenítve távozott a nagypolitikából, ám aztán az általa vezetett Régiók Pártja megnyerte a márciusi parlamenti választásokat, és júniusban koalícióra lépett a szocialistákkal és a kommunistákkal.

Juscsenko csütörtökön döntött úgy, hogy javasolja a parlamentnek Janukovics kormányfővé választását, visszautasítva egyes szövetségesei ajánlatát, hogy oszlassa fel a parlamentet és új választásokat írjon ki. "Bizonyos vagyok benne, hogy ez a kormány hatékony lesz" - közölte Janukovics a parlamentben mondott rövid beszédében.

A narancsos forradalom számos híve szerint Janukovics új hatalmát Ukrajna NATO- és EU-csatlakozására fogja felhasználni, míg a piacok pragmatikus gazdaságpolitikát várnak tőle. A kormányban általa kinevezett miniszterek lesznek többségben. Az ukrán média tudni véli, hogy az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget Petro Porosenko csokoládégyáros és médiamágnás, Juscsenko szövetségese kapja, a pénzügyminiszteri tárca várományosa pedig Mikola Azarov lesz, aki Janukovics első kormányfősége idején miniszterelnök-helyetteseként a gazdasági és pénzügyi politikát irányította.