Gyomorrákja van, és talán már soha nem veszi teljesen kézbe a hatalmat a kubai elnök - állítja egy brazil újság. A Folha de Sao Paulo szerint erről Kuba bizalmasan tájékoztatta a brazil vezetést. Az értesülést cáfolta a kubai alelnök, sőt egyes források szerint már felült és maga eszik a kórházban. Az alelnök szerint heteken belül visszatérhet a hatalomba Castro.

Fidel Castro kubai vezetőnek rosszindulatú gyomordaganata van, és lehet, hogy sohasem térhet már vissza teljesen a hatalomba - állítja a Folha de Sao Paulo. A brazil lap szerint ezt a kubai hatóságok közölték bizalmasan a brazil vezetőkkel, így többek között Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel.

Állítólag a kubai államfő mostani betegsége és műtétje a visszafordíthatatlan hatalomátadás kezdete lehet a karib-tengeri szigetországban. Még ha felépül is a 79 éves kubai vezér, talán nem lesz már képes teljesen kezébe venni az irányítást. Castro állapota a jelek szerint súlyosabb annál, amit hivatalosan közöltek - írta szombati számában a brazil lap, nem jelölve meg értesülésének forrását.

A brazil elnöki hivatal szóvivője szombaton este cáfolta a sajtóhírt, és minden alapot nélkülözőnek nevezte a lap értesülését. "Az elnököt sem a kubai hatóságok, sem mások nem tájékoztatták olyan diagnózisról, amelyre az újság hivatkozott" - közölte.

Már maga eszik és felül

Tagadta a brazil lapértesülést Carlos Lage kubai alelnök is, aki szerint Fidel Castro már annyira jól van, hogy heteken belül visszatérhet hivatalába. A bolíviai látogatáson tartózkodó Carlos Lage elmondta: Castronak meg kellett műttetnie magát, kielégítő az állapota. Hozzátetette: a kubai vezérnek nincs rákja. Névtelenül nyilatkozó források szerint Castro állítólag már annyira jól van, hogy eszik és fel tud ülni.

Fidel Castrón - hivatalos közlés szerint - emésztőrendszeri műtétet hajtottak végre kedden, ami miatt lábadozásának idejére öccsét, Raúl Castro védelmi minisztert bízta meg "ideiglenes jelleggel" az ország irányításával. A brazil újság viszont úgy tudja, hogy Fidel halála után nem Raúl Castro, hanem Felipe Pérez Roque, a külügyi tárca irányítója számít első számú jelöltnek az államfői posztra.