Az atomfegyver-készletek felszámolását szorgalmazta a hirosimai atomtámadás 61. évfordulóján a japán város polgármestere. A világ első atomtámadásában becslések szerint 242 ezer ember halt meg: 140 ezer ember azonnal, a többiek pedig a sugárzás okozta betegségekben.

Valamennyi atomfegyver kivonását szorgalmazta vasárnap Hirosima polgármestere a város elleni atomtámadás 61. évfordulóján. Akiba Tadatosi polgármester arra kérte a japán kormányt, hogy játsszon vezető szerepet az atomfegyver-készletek felszámolásában.

Helyi idő szerint 8 óra 15 perckor Hirosimában megszólaló harang jelezte azt az időpontot, amikor az amerikai B-29-es bombázó, az Enola Gay 1945. augusztus 6-án ledobta Hirosimára az atombombát. Az atomtámadásban becslések szerint 242 ezer ember vesztette életét, 140 ezer ember azonnal, a többiek pedig a sugárzás okozta betegségekben haltak meg.

A bomba által keltett lökéshullám hatására 4000 fok keletkezett a becsapódástól számított 4,5 kilométer sugarú körben. A hirosimai támadás után három nappal az amerikaiak Nagaszakira dobtak le atombombát. Ebben a légicsapásban 80 ezren haltak meg. Szakértők szerint a bombatámadások nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy előbb befejeződött a második világháború.

Mintegy 45 ezer túlélő, hirosimai lakos, valamint a látogatók egy perces csenddel emlékeztek meg az első atomtámadás áldozatairól. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő ígéretet tett arra, hogy ragaszkodik Japán békepárti alkotmányához és atomfegyvermentes politikájához. "Japán, az egyetlen ország, amely atomtámadás áldozata volt, felelős azért, hogy elmondja tapasztalatát a nemzetközi közösségnek" - mondta beszédében a kormányfő.

A megemlékezésen felolvasott üzenetében Kofi Annan ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az atomfegyverek illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

[origo]/MTI