Fittyet hány Irán az ENSZ-szankciókra

2006.08.06. 11:21

Az urándúsítás felfüggesztéséről szóló ENSZ-határozat ellenére is folytatja atomprogramját Irán - közölte vasárnap az iráni nukleáris ügyek főtárgyalója. Az ENSZ júliusi határozatában augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére.

Nem befolyásolja az iráni nukleáris program folytatását az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely az urándúsítás felfüggesztésére szólította fel Iránt - jelentette ki vasárnap Ali Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára, a nukleáris ügyek főtárgyalója.

Laridzsáni teheráni sajtókonferenciáján törvénytelennek nevezte a BT határozatát és közölte: Irán nem tartja magát az abban megjelölt augusztus 31-i határidőhöz. Bejelentette azt is, hogy Irán kiterjesztheti nukleáris tevékenységét és bővítheti a technológiát is, ha azt szükségesnek tartja.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 31-én elfogadott határozatában augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére. Ellenkező esetben a perzsa államnak büntető intézkedésekkel - többek között gazdasági és diplomáciai szankciókkal - kell szembenéznie. Ez az első ENSZ-határozat, amely Iránnal szemben jogilag kötelező követeléseket támaszt

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei év eleje óta próbálják rábírni Iránt, hogy függessze fel urándúsító tevékenységét, mert azt feltételezik, hogy nukleáris kutatásait atomfegyver előállítására kívánja felhasználni. A nagyhatalmak félelmeit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is osztja.

Irán ugyanakkor azt állítja, hogy kutatásait békés célra, lakossága megnövekedett energiaigényének kielégítésére akarja használni. Teherán azzal is igyekezett bizonyítani jószándékát, hogy - állítólag - visszafogta nukleáris tevékenységét, amit azonban pártatlan vizsgálatok nem erősítettek meg.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK