Rakétazport zúdított Izraelre a Hezbollah vasárnap este. Haifát érték, három ember meghalt, sokan megsérültek. Napközben legalább 12-en életüket vesztették, amikor a szervezet észak-izraeli városokat szórt meg rakétákkal. A nap során összesen 160 rakétát lőttek ki. Az izraeli légierő vasárnap lebombázott két utat és két hidat libanoni Bekaa-völgyben, este pedig a Haifára kilőtt rakéták indítóállványait.

Rakéták egész sorozatát lőtte ki vasárnap este az észak-izraeli Haifára a Hezbollah. A lövedékek legalább egy embert megöltek, és több mint huszat megsebesítettek. Ez volt eddig a leghevesebb támadás, amelyet a síita szervezet Izrael harmadik legnagyobb városa ellen intézett a négy héttel ezelőtt kitört háborúban. A város két lakónegyedére hullottak a rakéták. A haifai tűzoltóság szerint egy lakónegyedet öt vagy hat találat ért. Legalább egy ház összedőlt, valószínű, hogy sokan rekedtek a romok alatt.

A Hezbollah napközben sem pihent, akkor a határhoz közeli izraeli Kirjat-Smonára és más észak-izraeli városokra zúdítottak rakétazáport. A támadásokban legalább tíz ember meghalt, 12 súlyosan, nyolc pedig könnyebben megsérült. Vasárnap több mint 160 rakéta hullott Izrael északi részére.A konfliktus kezdete, július 12. óta a Hezbollah 2700 rakétát lőtt ki Izrael északi részére, negyedmillió lakos kényszerült otthona elhagyására, negyvenhárman életüket vesztették.

Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter vasárnap a Hezbollah elleni támadások folytatását ígérte. Ramon, az izraeli katonai rádióban nyilatkozva elmondta: az izraeli hadsereg továbbra is támadja a libanoni Hezbollah-célpontokat, és a katonák addig maradnak Dél-Libanonban, amíg meg nem érkeznek oda a nemzetközi haderők.

Izraeli harci gépek számos csapást mértek vasárnap nagy területekre Dél-Libanonban, hat libanoni katona és legkevesebb nyolc civil halálát okozva - közölték libanoni biztonsági források és szemtanúk.  Az izraeli légierő vasárnapra virradóra lebombázott a kelet-libanoni Bekaa-völgyben két utat, valamint a fővárostól északra fekvő Akkar tartományban két hidat - közölte a libanoni rendőrség. Este pedig Kanát támadták, és lerombolták azokat a rakétakilövőket, amelyekkel előzőleg Haifát lőtték - közölte az izraeli hadsereg.

Az izraeli hadsereg vasárnap hajnalban megerősítette, hogy elesett egy tartalékos katonája, másik 21 katona pedig megsebesült a dél-libanoni Aita as-Saab faluban a Hezbollah fegyvereseivel vívott harcban. A konfliktusban eddig összesen 46 izraeli katona halt meg.

Három ENSZ-katona megsérült

Az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL-erőinek egy szóvivője arról tájékoztatott, hogy el-Bajáda közelében könnyebben megsebesült három kínai kéksisakos, amikor a Hezbollah által kilőtt aknagránátok csapódtak be bázisukon. Hozzátette: rakéták hullottak indiai kéksisakosok egy állására is Kfar-Kilában, de ott senki sem sebesült meg.

Egy izraeli harci gép vasárnap eltalált egy konvoj élén haladó teherautót. A konvoj élelmet és más humanitárius segélyküldeményeket szállított a tengerparti Szúr (Türosz) városába. Két civil meghalt. A segélyszervezetek arra panaszkodnak, hogy az izraeli légi csapások lehetetlenné teszik az eljutást ahhoz a becslések szerint 800 ezer és egymillió közötti emberhez, akik a harcok elől elmenekültek otthonukból.

Szíria és Irán a tűzszünet mellett

Szíriai kormánylapok arról számolnak be, hogy szombat este Libanon támogatásáról tárgyalt telefonon Aszad szíriai és Ahmadinezsád iráni államfő. A két elnök egyetértett abban, hogy azonnal tűzszünetet kell kötni Libanonban, az izraeli haderőknek pedig vissza kell vonulniuk a két ország között határul szolgáló "kék vonal" mögé. Több nyugati állam - köztük az Egyesült Államok - Szíriát és Iránt vádolja a Hezbollah támogatásával, amely július 12-én foglyul ejtett két izraeli katonát, kiváltva Izrael megtorló katonai offenzíváját.

Az Egyesült Államok és Franciaország szombaton állapodott meg a libanoni tűzszünetet sürgető ENSZ-határozat szövegéről. Előzőleg hetekig ment a huzavona a Biztonsági Tanácsban arról, hogyan is fogalmazzák meg a tervezett határozatnak a harcok befejezésére felszólító részét. A tervezet valószínűleg az erőszak teljes beszüntetését követeli majd Izrael és a Hezbollah között. Izraelnek ugyanakkor joga lesz arra, hogy légi csapást mérjen, ha a Hezbollah megtámadja.

A bejelentésre válaszul a Hezbollahot a libanoni kormányban képviselő Mohamed Fneis bejelentette: a szervezet kész a tűzszünetre, ha Izrael kivonul Libanonból. Izrael üdvözölte a bejelentést, de közölte, egyelőre folytatják a harcot.