A német külügyminiszter szerint Libanon nem követelőzhet

2006.08.08. 19:30

A német külügyminiszter szerint Libanon nincs abban a helyzetben, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsától az Izrael és a Hezbollah közti konfliktus befejezését sürgető határozattervezetének módosítását követelje.

Frank-Walter Steinmeier kedden Bejrútban libanoni kollégájával, Fauzi Szallúhhal vitatta meg a tűzszünet, illetve az azt előíró BT-határozat kilátásait. A német diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a "végső szöveget az ENSZ BT tagállamainak kell elfogadniuk, és igazságtalan lenne, ha egy nem BT-tag utasításokat adhatna".

A bejrúti kormányt hétfőn teljes támogatásukról biztosították az arab államok a francia-amerikai ihletésű határozattervezet elutasításában. Az Arab Liga küldöttsége New Yorkba utazott, hogy megpróbáljon Libanonnak kedvező módosításokat kicsikarni. Libanon nagyobb változásokat szeretne a szövegen, mert az jelenlegi formájában nem mondja ki, hogy Izrael vonuljon ki a hadserege által elfoglalt dél-libanoni területekről és a Sebaa-tanyákról a tűzszünet beálltával. Bejrút közben felajánlotta, hogy 15 ezer katonát vezényel az ország déli részébe egészen az izraeli határig, ha Izrael kivonul az elmúlt hetekben elfoglalt határzónából, amely a síita Hezbollah bázisa volt.

Steinmeier a megbeszélések után derűlátásának adott hangot, hogy még ezen a héten megállapodás születik a BT-ben, ez megteremti az egyre sürgetőbb tűzszünet alapjait. Üdvözölte a libanoni kormány javaslatát, amely szerinte hozzájárulhat a libanoni kormány, valamint az ország "függetlenségének és demokráciájának" megerősítéséhez. Izrael az indítványt "érdekes fejleményként" értékelte és tanulmányozását ígérte.

A német külügyminiszter Bejrútba érkezése után ellátogatott Rafík Haríri volt libanoni kormányfő sírjához. Harírit 2005 februárjában ölték meg Bejrútban egy pokolgépes merényletben.

Steinmeier a tervek szerint szerdán Jeruzsálemben találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Amír Perec védelmi miniszterrel, és szándékában áll tárgyalni a ciszjordániai Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK