Markó Béla romániai kormányfőhelyettes beismerte, hogy jelentéseket íratott vele a Securitate, de azt tagadta, hogy ezzel ártott volna bárkinek is. Rajta kívül több magas rangú magyar és román politikus neve is felmerült a napokban a romániai sajtóban, mint akik a rendszerváltás előtt együttműködtek a titkosszolgálattal. Maga a Securitate iratait vizsgáló bizottság ugyanakkor közölte, hogy a hozzákerült dokumentumokban szereplőknek csak kis része volt valóban ügynök.

Számos találgatás jelent meg az utóbbi időben a román sajtóban arról, hogy mely politikusok működtek együtt a hírhedt Securitatével. Felmerült több román politikus, például a volt kormányfő, Adrian Nastase neve, de mellette a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének vezető személyiségeiről - Markó Béla kormányfőhelyettes, Borbély László területrendezési miniszter és Verestóy Attila szenátor - is elterjedt ez a hír.

Az értesülés alapját az adta, hogy az érintettekre vonatkozó iratcsomó átkerült a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottsághoz (CNSAS). A napokban összesen 29 titkosítás alól feloldott, egykori Securitate-akta került át a bizottsághoz.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke elismerte, hogy jelentéseket írattak vele. Tagadta viszont, hogy ezzel másoknak ártott volna. "Minket, magyar írókat folyton azzal gyanúsítottak, hogy magyarországi irredenta körökkel tartunk fenn kapcsolatot, ezért jelentést kellett írnom a magyarországi írókkal fenntartott viszonyomról" - idézte a politikust a Dunántúli Napló. Az RMDSZ elnöke a marosvásárhelyi Igaz Szó című lap szerkesztőjeként dolgozott, és állítása szerint pont őt figyeltette a Securitate.

Markó utóbbi állítását a CNSAS szóvivője, Cazimir Ionescu hétfői nyilatkozata is alátámasztja. Eszerint ugyanis az általuk vizsgált 29 iratcsomónak csupán harmada vonatkozik egykori hálózati tagokra, és vannak közöttük megfigyelési akták, amelyek magukban még nem bizonyítják, hogy a jelzett politikusok valamelyike is együtt működött volna a Securitatéval, sőt, egyesek egyenesen a titkosszolgálat áldozatai voltak. Előzőleg a CNSAS egyik tagja közölte, Nastaséről megfigyelési aktákat kaptak, és egy másik román politikus, valamint Borbély László neve nem is szerepel az iratokban - írja a Nine o'Clock romániai hírportál.