Ügynöki múlttal vádolják Lech Walesa gyóntatóját

2006.08.08. 18:22

"Delegátus" fedőnéven dolgozott a kommunista titkosszolgálatnak Henryk Jankowski, a gdanski Szent Brigitta-templom egykori plébánosa, Lech Walesa volt lengyel államfő egykori gyóntatója, egy krakkói pap szerint.

Jankowski nevét Tadeusz Isakowicz-Zaleski krakkói pap egy rádióinterjúban hozta összefüggésbe a "delegátus" fedőnevű ügynök személyével, aki egyebek között II. János Pál pápa és a Szolidaritás szakszervezet küldöttségének 1981-es, vatikáni találkozójáról is részletesen jelentett.

Jozef Glemp varsói érsek azonban a TV24 televíziós csatornán védelmébe vette Jankowskit, mivel tudomása szerint a titkosszolgálat "delegátus" fedőnevű ügynöke nem papi személy volt. Lengyelország prímása azt is elmondta, hogy ismeri az informátort, nem kívánja azonban őt megnevezni, mivel "ezt azoknak kell megtenniük, akik a megfelelő dokumentumok birtokában vannak".

Henryk Jankowskit, a gdanski Szent Brigitta-templom egykori plébánosát és Lech Walesa, a történelmi Szolidaritás szakszervezet első elnökének, későbbi lengyel államfőnek egykori gyóntatóját 2004-ben mentette fel hivatalából Tadeusz Goclowski gdanski érsek. A Gdanskban igen népszerű Jankowski a Szolidaritás egyik fő támogatója volt, és templomát annak idején a földalatti ellenzék összejöveteleire is rendelkezésre bocsátotta. A rendszerváltás után viszont antiszemita megnyilvánulásai és kicsapongó életmódja miatt az újságok címoldalára került, és ügyészségi vizsgálat indult ellene kiskorú megrontása miatt.

A most elhangzó vád érdekessége, hogy - mint erről a Rzeczpospolita lengyel napilap is beszámolt - Henryk Jankowski 2005 novemberében bejelentette, intézetet alapít a lengyel katolikus egyház kommunizmus alatt betöltött szerepének dokumentálására.

A Jankowski nevét ügynöki tevékenységgel összefüggésbe hozó, Isakowicz-Zaleski idén kezdeményezett párbeszédet a katolikus egyházon belüli besúgói tevékenység feltárására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK