Külföldön dolgozó orosz ügynökök kilétét fedte fel a brit titkosszolgálatok előtt az az orosz hírszerző ezredes, akit szerdán ítéltek 13 év börtönre Moszkvában. Az ügyről csak az ítélet kihirdetésének napján - szerdán - tájékoztatták a nyilvánosságot. A már nyugdíjas Szergej Szkripal állítólag 100 ezer dollár körüli összegért árulta el bajtársait.

Szigorított börtönre ítélte a moszkvai katonai bíróság szerdán az orosz hadsereg egyik volt titkosszolgálati ezredesét. A hazaárulás miatt 13 évet kapott hírszerző a vád szerint külföldön dolgozó orosz ügynökökről adott információkat a brit titkosszolgálatnak.

Az 55 éves, már nyugállományba vonult Szergej Szkripal a kilencvenes évek második felében külföldi kiküldetésben dolgozott, és ekkor kezdett együttműködni a brit MI-6 titkosszolgálattal. Az orosz Izvesztyija szerint az alezredes valamivel több mint 100 ezer dollárnak megfelelő összeget kapott, aminek fejében több tucat külföldön dolgozó orosz ügynök kilétét fedte fel a brit titkosszolgálatnak.

Az alezredes 1999 végén szerelt le, de továbbra is segítette az angolokat, mert volt tiszttársaitól információkat tudott szerezni - mondta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa. Szerinte "a kém komoly kárt okozott az állambiztonságnak". A volt ezredes kémügyéről szerdán - az ítélethirdetés napján - hozták nyilvánosságra az első információkat Oroszországban.