"Ha hallod a bombát, életben maradtál"

2006.08.09. 15:50

"Csúcstechnológiával támadnak, úgyhogy még a hangját sem halljuk. Vagy ha mégis halljuk, akkor megnyugodhatunk, hogy nem minket találtak el" - mondta az [origo]-nak telefonon nyilatkozva a libanoni Dzsalal Haddad, aki Bejrút egyik elővárosában, Dzsamhurban lakik.

Dzsalal két héten keresztül élt házuk - még a polgárháború idején épített - óvóhelyén, miután a közeli laktanyát lebombázta Izrael. A 22 éves mérnökhallgató alig tud kimozdulni otthonról. A fiatalember azonban azt állítja, nincs benne félelem. Elmondása szerint már kezdenek hozzászokni a helyzethez, szerinte ezt jelzi azt is, hogy már kinyitott néhány éjszakai klub is.

A libanoni fiatal nem szimpatizál a Hezbollahhal, de Izraelt sem érti, például, hogy milyen megfontolásból támadnak civil célpontokat, miért bombáznak le keresztény környéket, ha a síita Hezbollahhal küzdenek. Mert, mint mondta, azt megérti, hogy a Hezbollah a rakétatámadások, meg a fegyvercsempészet miatt célpont, de azt nem érti, hogy miért bombázták le a bejrúti nemzetközi repülőteret.

"A bombákban az a legrosszabb, hogy csak a becsapódáskor van hangjuk, amikor felrobbannak, előtte semmi süvítés, csak néma csend. Aztán mint a mennykőcsapás" - számolt be az [origo]-nak a libanoni fővárosban tartózkodó Banai Tibor Péter kint forgató dokumentumfilmes. Az izraeli légierő Bejrútot szinte mindennap bombázza, a Hezbollah központjára, a "Négyzetre" már többször is megsemmisítő csapást mértek, a valaha ott állt épület teljesen összeomlott.

"Ugyanazt csinálják velünk a zsidók, mint amit a németek csináltak velük a második világháborúban"- mondta keserűen egy libanoni fiatalember a Bejrútban tartózkodó magyar dokumentumfilmesnek. Aztán azt is hozzátette: "Tudja-, hogy hívják itt az izraeli miniszterelnököt? Adolf Olmertnek."

Vasárnap hajnalban a Hezbollah minden eddiginél hevesebb rakétatámadást intézett Észak-Izrael ellen. A bejrútiak tudták, a válasz nem sokáig várat magára. A tévé mutatta, hogy izraeli gyerekek üzeneteket festettek az izraeli bombák oldalára: "Izraeli gyerekektől a libanoni gyerekeknek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK