Négy és félmillió ember maradt fedél nélkül Indiában a monszun okozta áradásokban. Eddig több mint 311 ember halt meg, települések ezrei állnak vízben.

Több ezer települést öntöttek el a monszunesőktől megáradt folyók India nyugati és déli részén, négy és fél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát. A múlt hét vége óta India legalább öt szövetségi államában okozott áradásokat az idei monszun. A medrükből kilépő folyók összesen 311 ember halálát okozták, és nagy kárt tettek a termésben.

A legtöbb halálesetet a nyugati Mahárástra államból jelentették, ahol az elmúlt négy napban szüntelenül esett az eső. Itt 163-an vesztették életüket az áradások miatt. Mahárástrában és a szomszédos Gudzsarátban is katonai helikopterekkel és csónakokkal próbálnak minél több embert kimenteni. Több ezren várnak segítségre háztetőkön és más magas helyeken meghúzódva.

"Nehéz eljutni a rászorulókhoz, mert a vízszint percről percre emelkedik" - nyilatkozott egy helyi tisztviselő az egyik gudzsaráti iparvárosban, Szúratban. A gyémáncsiszoló-iparáról és textilkereskedelméről ismert városnak a televíziókban bemutatott felvételek szerint 90 százaléka vízben áll. Derékig vízben gázoló embereket, csaknem teljesen elmerült autókat lehetett látni a képeken.