Nyomozást indított a szlovák rendőrség a miatt a magyarellenes videó miatt, amelyen szlovák fiatalok magyar zászlót égetnek. A videót készítő szélsőséges csoport ellen más bűnügyek miatt is folyik nyomozás. Közben szerda reggelre festékszóróval lefújták a budapesti szlovák nagykövetség épületét. A magyar kormány mindkét szélsőséges tettet elítélte.

Nemzetiségi, faji és etnikai uszítás bűncselekményének gyanúja miatt kezdett el nyomozni szerdán a szlovák rendőrség, miután megszerezte azt a videoklipet, amelyen szlovák símaszkos fiatalok elégetnek egy magyar zászlót. A videót néhány napig egy amerikai szerveren lehetetett megtekinteni.

A szlovák rendőrség szóvivője szerdán közölte: a rendőrség számára nem ismeretlen a klipet készítő WerwolfSSlovakia csoport. A Novy Cas című szlovák lap értesülése szerint a csoport ellen szélsőséges megnyilvánulások miatt más bűnügyekben is folyik nyomozás. A lap úgy tudja, hogy Szlovákiában mintegy négyezerre tehető az újfasiszták és hozzájuk hasonló, szélsőséges eszmét valló személyek száma.

Megszólalt a zászlóégetés kapcsán a szélsőséges, magyarellenes kirohanásairól hírhedt Ján Slota pártja, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is. A párt közleménye szerint "céltudatosan kiélezett szlovákellenes hisztéria" folyik, a "túlérzékeny budapesti közbenjárások pedig a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásához vezethetnek". Az SNS szóvivője, Rafael Rafaj úgy nyilatkozott, hogy a "teljes magyar politikai spektrum egységesen szlovákellenes lett".

Eközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) arról számolt be, hogy szerda reggelre festékszóróval fújták le a szlovák nagykövetség kerítését Budapesten. Vörös festékkel lefújták a kerítést, a nagykövetség kapucsengőjét, az épület előtti járdára pedig a következő feliratot írták: "Nem felejtünk". Az ügyben ismeretlen tettes ellen indított eljárást a BRFK.

A magyar kormány - a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón - "a leghatározottabban" elítélte a szélsőséges megnyilvánulásokat. Danks Emese kormányszóvivő közölte az elutasítás egyaránt érvényes akár Budapesten, akár Pozsonyban történnek ilyenek. Ezzel a sértő videofelvételre, a budapesti szlovák nagykövetség összefestésére, és a szélsőséges politikai nyilatkozatokra is utalt. Utóbbival kapcsolatban közölte, tiltakozni fognak, ha "a magyar kisebbséggel szembeni hangulatkeltésre alkalmas nyilatkozatot tesz" bármelyik szlovák kormánypárt tagja, egyúttal elvárják a szlovák kormány elhatárolódását is. A követslg összefestésével kapcsolatban közölte, Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára személyesen kereste fel a szlovák nagykövetet.